Foto: Scanpix/SVT

”Det var svårt att ta in att han var mördad”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartisten Abdirahim Hassan från Husby blev i går skjuten i en attack i Somalia. Här berättar hans bror Ilyas Hassan om sorgen och saknaden.

ABC: Hur fick du reda på vad som hade hänt där nere?

– Mamma var på jobbet, hon hade fått ett samtal. Hon ringde mig och sa till mig vad som hade hänt. Hon mådde väldigt dåligt. Jag åkte dit och plockade upp henne med bilen, säger Ilyas Hassan.

Vänsterpartister i skottdrama i Somalia

Vad sades då om hur illa det var?

– Mamma sade att han hade blivit mördad, men jag hade svårt att ta in det. Jag trodde att han bara hade blivit skadad eller någonting. Jag förstod inte riktigt. Men vi kan konstatera att han har blivit mördad. Och han begravdes i morse. Familjen har det väldigt tufft just nu. Vi uppskattar all hjälp vi får av alla nära och kära. Det betyder väldigt mycket för oss.

Vad tänker du om det som har hänt?

– Det är tragiskt. Det är aldrig bra att bli mördad. Speciellt inte om det är ens brorsa. Man tar ju det personligt och undrar vem det är som åker runt och mördar folk. Men oavsett hur mycket vi tänker och oavsett hur mycket vi gråter, och verkligen vill veta vem det var som gjorde det här – i slutändan tror jag inte det spelar så stor roll. Han kommer ändå inte att komma tillbaka. Det viktigaste är att vi försöker minnas honom och vara glada för det han stod för och vara glada för hur han var som människa, och vara stolta över honom.

Vad var det han gjorde där nere? Varför åkte han dit?

– Han stod för att alla människor ska få ha sina egna åsikter. Han åkte ner dit för att förklara för folket att det finns något som heter demokrati, att alla människor får stå för sina åsikter utan att man blir mördad. Han jobbade med Ung vänster.

En sista fråga. Vad kommer du att sakna att göra – vad gjorde du och din bror som ni inte kommer att kunna göra nu?

– Jag kommer att sakna att kunna prata med honom. Att finnas där för honom. Att kunna göra allt tillsammans som man alltid har gjort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vänsterpartister i skottdrama i Somalia

Mer i ämnet