Oliver Hardy och Stan Laurel. Foto: SVT

Det våras för Helan & Halvan

Uppdaterad
Publicerad

För 70 år sedan besökte två internationella komikerstjärnor Stockholm och Göteborg på sin Europaturné. Men publiken svek – förstod inte skämten.

Overkligt på något vis, men 1947 gick Helan & Halvan på Strandvägen utanför Dramaten. Tungviktaren Oliver Hardy och den smale Stan Laurel. De gjorde många kortfilmer och filmfarser såsom Pianoexpressen, som tilldelades en Oscar för bästa kortfilm (1932). Sammanlagt producerade Helan och Halvan så mycket som 106 filmer.

Betytt mycket för komiken i världen

Och dessa genier har varit en inspirationskälla även för svenska komiker.

– Dom har betytt mycket för komiken i världen och det har påverkat oss naturligtvis. Jag tycker Carl-Gustaf Lindstedt är den svenska komiker som jag direkt tänker på, när jag tänker på Helan och Halvan, säger skådespelaren och komikern Johan Ulveson.

– Först en paj i ansiktet på Helan, sedan väntar Halvan tills Helan har tagit bort pajen, tagit upp en ny paj och satt den i ansiktet på Halvan. ”Drag för drag” kallar vi det på teatern, det var dom väldigt duktiga på Helan och Halvan, berättar skådespelaren och komikern Johan Ulveson.

Publiken svek i Stockholm

Men Stockholmsturnén blev ingen större succé, publiken svek. Det sägs att det bara kom ett par dussin åskådare. Oliver Hardy höll ett kort tal till publiken och därefter kom en sketch med Helan och Halvan om hur man förnyar ett körkort. Publiken förstod inte skämten, de hade svårigheter med engelskan.

Helan & Halvan fick i alla fall uppleva ett vackert Stockholm på sitt Sverigebesök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.