Carina tar en zon. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Turfare lägger stadens områden under sig

Uppdaterad
Publicerad

Hon erövrar Stockholm zon för zon. Och hon gör det med hjälp av sin mobiltelefon och sin cykel.

– I förorten kan jag få 170 för att jag tar en zon, men bara en poäng per timme.

Glasklart, eller hur? Nej, för en oinsatt är det inte helt lätt att hänga med när Carina Svensson berättar om sin hobby – att ”turfa”.

Turfning är en slags digital dygnet runt-orientering. I ABC-området finns det i dagsläget över tusen zoner, och målet med spelet är att muta in så många zoner som möjligt. Poängen trillar in ju längre man behåller zonen.

1.300 turfare i Stockholm
– Nu tar jag den här zonen, säger Carina Svensson när vi står på Stortorget i Gamla stan medan hon tittar intensivt på sin mobiltelefon. Jag får 65 poäng nu och nio poäng per timme. Fast den här zonen får jag behålla en halvtimme ungefär.

Och hur långt poängen räcker mot de övriga 1.300 turfarna i Stockholm kan man se i realtid. Just nu ligger Carina på elfte plats på Sverigelistan.

Turfzoner finns inte bara i Sverige, utan spelet finns i hela Norden. Det man behöver för att turfa är en smartphone med GPS. Än så länge stöds bara Android, men en Iphone-applikation släpps snart. Och så helst en cykel, så att det går smidigt att röra sig i stan.

– Det här är jätteroligt, så det borde alla göra, säger Carina Svensson.

ABC: Men om alla gör det, då blir det ju svårare att ta zoner för dig?

– Ja, men det är ju det det går ut på. Jag får ju mer poäng när jag tar tlllbaka dem sedan.

ABC: Du går till jobbet en timme tidigare ibland – du tycker fortfarande inte att det har gått överstyr. Var går gränsen?

– När man turfar dygnet runt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer