Stockholms läns landshövding, Anna Kinberg Batra, har varit i blåsväder sedan Aftonbladet avslöjade att hon anställt två vänner. Foto: Jessica Gow/TT

Direktör på länsstyrelsen köps ut för två miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingen Anna Kinberg Batra har varit i hetluften senaste veckorna efter att Aftonbladet avslöjade att hon anställt två vänner. Nu fortsätter uppståndelsen kring personalen på länsstyrelsen i Stockholm.

Det var tidigare i april som Aftonbladet avslöjade att landshövdingen i Stockholms län, Anna Kinberg Batra, hade anställt två vänner. Den ena av dem till ett toppjobb som bara utannonserades genom en lapp på anslagstavlan i receptionen.

Under tisdagen intervjuades Anna Kinberg Batra i TV4.

– Det är klart att jag i efterhand tycker att det här inte blev bra. Det väcker frågor om hur vi jobbar, hur jag jobbar och även förtroendefrågor, säger hon till TV4.

Hon säger att det inte handlar om korruption utan att hon har rekryterat på kompetens.

– Men självklart hade det varit bättre om det inte hade väckts frågor om hur det har gått till, säger hon.

Direktör får gå med 2 miljoner kronor

Nu fortsätter den ganska röriga personalsituationen på länsstyrelsen. Nu sparkas myndighetens näst högsta chef, länsöverdirektör Åsa Ryding, skriver Dagens Opinion.

På länsstyrelsens intranät skriver landshövdingen:

– Med förändringar i både omvärld, förutsättningar och uppgifter för Länsstyrelsen behöver även vi själva utvecklas. En del i det arbetet är den översyn av organisation och ledning som pågår, en annan del är rekryteringen av ny länsdirektör.

Enligt DN betyder det att hon nu är arbetsbefriad i ett halvår, samtidigt som hon uppbär lön. Dessutom får hon 2,2 miljoner kronor i ersättning.

SVT söker länsöverdirektör Åsa Ryding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.