DNA-märkning minskar bostadsinbrott

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsinbrotten har ökat i Stockholm län de senaste åren. Men i vissa områden har polisen nu lyckats vända trenden med hjälp av ny satsning.

Fornudden i Tyresö är ett av de områden i Stockholms län som varit värst drabbat av inbrott. Förra året hade man 21 bostadsinbrott, men hittills i år har man bara haft tre stycken. Och enligt polisen så är det mycket tack vare att man utrustat hushållen med DNA-märkning.

Metoden går till så att man som privatperson märker stöldbegärliga föremål med en vätska, som polisen sedan kan identifiera med hjälp av en speciell ficklampa.

– Jag tror att det här kommer revolutionera märkningen. Det är enkelt, det är smidigt och du hamnar i ett register som är sökbart i princip i hela världen. Skulle dina produkter dyka upp någon annanstans så kan de spåras, säger polisinspektören Claes Stjernberg.

Tanken är att DNA-märkningen tillsammans med varningsskyltar och grannsamverkan ska förebygga bostadsinbrott.

Sedan årsskiftet har polisen och SSF Stöldskyddsföreningen utrustat 1500 hushåll i tre inbrottsdrabbade områden med DNA-märkning. Förutom Fornudden så är det Sticklinge på Lidingö och Stocksund i Danderyd.

ABC: Innebär det inte bara att man flyttar problemet någon annanstans?

– Vi ser inte det, men vi har också en extern utvärdering av det här för att se att vi inte får en undantryckande effekt, säger Claes Stjernberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer