DO:s flytt till Solna får stark kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ju ingen flytt till Tensta för diskrimineringsombudsmannen men myndigheten flyttar ändå ut från innerstaden nästa år, närmare bestämt till Solna. Men det här får kritik för att gå emot hela syftet med flytten – att lyfta ytterstaden och skapa jobb.

Det var den förra regeringen som bestämde att diskrimineringsombudsmannen skulle flytta till Rinkeby eller Tensta. Men så blev det inte, i stället flyttar myndigheten till Solna. Så här motiverade kultur- och demokratiministern beslutet tidigare i år.

– Det enda alternativ som fanns var dels dyrt och dels uppfyllde det inte kraven på tillgänglighet, vilket är viktigt för alla myndigheter, sade Alice Bah Kuhnke (MP) till Rapport 20 februari.

Men den hyra som DO skulle ha fått betala i Tensta var flera hundralappar lägre per kvadratmeter än i lokalen i Solna.

”Svepskäl”

– Jag ser det som ett svepskäl, att man vill inte, man vill hellre vara kvar i innerstan eller Solna, säger Bo Sundin.

Bo Sundin (M), som har varit ordförande för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och nu är ledamot i fullmäktige, tror inte på förklaringen. Och han är besviken över vändningen.

– Vi har ju en utmaning vad gäller arbetslöshet och en del diskriminering och det är mer påtagligt i ytterstan, säger Bo Sundin.

Kultur- och demokratiminstern Alice Bah Kuhnke vill inte ställa upp på en intervju i dag men skriver i ett mejl att:

”I redovisningen från DO till regeringen 2013 framgick att den föreslagna lokalen bland annat inte kunde uppfylla skallkraven på att myndigheten ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Därför fick myndigheten i uppdrag att hitta en ny lokal, utanför Stockholms innerstad, något som myndigheten nu har gjort och skrivit kontrakt på. Lokalen i Solna ska enligt myndigheten uppfylla skallkraven och medföra en kostnadsbesparing jämfört med den lokal som myndigheten har i dag.”

Stadsdelen spelar roll för Tenstaborna men inte för DO

Men vilken stadsdel man flyttade till var inte det som var det viktiga, säger man på DO.

Det spelar ingen roll vilken del av Stockholm man flyttar till?

– Nej så var inte beslutet formulerat utan det är formulerat som att vi ska flytta ut från Stockholms innerstad, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

I Tensta däremot tycker man att det spelar stor roll var myndigheten ligger, och att Solna inte är bättre än innerstan.

– När alla flyttar härifrån, så blir det ett bortglömt samhälle, säger Tenstabon Ömer Colak.

Gör det någon skillnad mot att DO ligger i Solna istället för innerstan?

– Nej, Solna eller innerstan, det är samma sak, säger Partena Xilotidou från Tensta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.