Foto: TT

Polisens mördarjakt i natt

Uppdaterad
Publicerad

Mille Markovic sköts till döds i Ulvsunda i västra Stockholm. Polisen utreder om det kan ha koppling till kriminella affärer.

Mille Markovic hittades död i en bil i Ulvsunda industriområde i Bromma i nordvästra Stockholm på torsdagskvällen. Polisen har upprättat en mobil station i anslutning till brottsplatsen för att ”möta krav på information”. På fredagsmorgonen var ännu ingen misstänkt gripen och enligt polisen har man få vittnesmål, och inget tydligt motiv.

– Vi har ingen skäligen misstänkt i nuläget, säger kommissarie Lars Byström till SVT.

Mille Markovic död

Flera grannar till Markovic uppger till Expressen att han satt upp övervakningskameror på husfasaden, vilka fortfarande satt kvar i går. En av kamerorna ska vara riktad mot bilen där Mille Markovic sköts.

– Polisen vet garanterat om kamerorna, de har varit så mycket i området och cirkulerat, säger en granne till tidningen.

Lars Byström vill inte kommentera om polisen kommer att använda eventuellt material från dessa.

– Vi kommer att vidta de åtgärder på brottsplatsen för att komma vidare i utredningen.

Livlös i bilen

Polisen larmades första gången klockan 18.14. Vittnen hade då sett en man sitta livlös i bilen och med blödande sår från huvudet. Efter en tids upplivningsförsök förklarades mannen vara död. Polisen bekräftar att den avlidne har skjutits.

Markovic sköts med fyra skott i huvudet. En poliskälla uppger till Aftonbladet att mördarna siktade mot huvudet eftersom att de visste att han bar skottsäker väst.

– En vit bil av äldre modell med släckta lysen har setts köra från platsen, säger Albin Näverberg på polisen.

Markovic hade digert brottsregister

Mille Markovic friades så sent som i december i fjol för ett åtal om anstiftan till mordförsök vid en skottlossning mot en sexklubb i Stockholm. Åtalet lades ner sedan ett vittne tagit tillbaka tidigare uppgifter. I november i fjol åtalades han för sexuellt ofredande.

Markovic brottsregister är mycket digert och han har flera gånger avtjänat fängelsestraff. I åtalen mot honom genom åren märks narkotikabrott, grovt vapenbrott, olaga hot, häleri, brott mot knivlagen, ekonomisk brottslighet, trafikbrott och olika civilrättsliga tvister.

Enligt källor till SVT arbetar polisen efter spåret att mordet är kopplat till Markovics kriminella affärer.

Markovic blev dock känd för en bredare svensk allmänhet i samband med boken ”Den motvillige monarken” somkom ut 2010 och som bland annat byggde på uppgifter från Markovic.

Många tänkbara motiv

Det finns många tänkbara motiv till mordet på Mille Markovic, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Han var inblandad i många konflikter på många olika plan och hade många fiender, säger Sarnecki.

Han nämner exempelvis åtalet mot Markovic i december – där han anklagades för inblandning i en skottlossning mot en sexklubb i Stockholm. Åtalet lades dock ner sedan ett vittne tagit tillbaka tidigare uppgifter.

– Men det vore dumt att utesluta hundra andra motiv, säger Sarnecki.

Markovic sköts till döds med flera skott och enligt flera medier siktade mördarna mot huvudet.

– Mordet förefaller vara professionellt utfört, säger Sarnecki.

Sarnecki skrev förordet till biografin om Markovic.

Där påpekar han bland annat att en av de mest anmärkningsvärda sakerna med den berömde gangstern var att han överlevt så länge.

”Ingen överraskning”

Camilla Lindholm som bor i området där Mille Markovic sköts hade varit ute med hunden när hon hörde sirener.

– Jag tittade ut och såg alla polisbilar. De spärrade av ett jättestort område säger hon till ABC.

– Det kom inte som någon överraskning att det skulle ske ett brott. Det har varit mycket poliser i området i olika omgångar, och vi visste ju att han bodde här, säger hon.

I övrigt beskriver hon området som mycket lugnt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mille Markovic död

Mer i ämnet