Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mohammed Hadji Farah hoppas att skjutningen är en vändpunkt för Rinkeby Visa alla (3)
Visa alla (3)

Dödsskjutningar tystar Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad
En 17-åring misstänks för att ha klivit in på en pizzeria, mitt under rusningstid i Rinkeby, och skjutit en 25-åring inför flera vittnen. Men Rinkebyborna vågar inte prata om skjutningen.

Rinkebyborna blev chockade av dådet  i januari när en person klev in i en pizzerian mitt på torget och sköt en 25-årig man i huvudet, mitt bland matgästerna.

Det var det senaste i en rad anmärknigsvärda dödsskjutningar mitt i samhället. Och övervakningskamerorna, både från torget och inifrån pizzerian fångade hela dådet.

För snart två år sedan sköts två unga män ihjäl i en välbesökt restaurang på Rinkebystråket. Även här mitt bland matgäster. Den mordutredningen är ännu inte uppklarad.

När SVT Nyheter Stockholm försöker intervjua invånare och företagare i Rinkeby om hur skjutningar påverkar området är det ingen som vågar prata.

”Rädda om sina familjer”

Men när kameran är avstängd får vi höra om affärsägare  som är rädda om sina familjer och invånare som är oroliga att mördarna fortfarande går fria och kanske bor i kvarteret bredvid.

Mohammed Hadji Farah som länge jobbat som medborgarvärd, och är med i föräldrarådet i Rinkeby, känner igen rädslan. 

– Vi blev rädda av dådet på pizzerian. Vad är det som händer. Är det min tur nu? är det min grannes tur nu? Eller vad ska man tänka? För den som skadar kommer inifrån Rinkeby, inte någon utanför, det kan vara din granne eller din kompis. Och den känslan skapar rädsla bland folket, säger han.

Få dödsskjutningar klaras upp

Sedan 2015 har 50 unga män skjutits ihjäl i Stockholm. Bara i år har tio personer mist livet. Samtidigt har inte ens en tredjedel av morden lett till åtal ännu.

Mohammed Hadji Farah hoppas att skjutningen är en vändpunkt för Rinkeby Foto: SVT

– Rättsystemet måste fungera, för att vi ska kunna gå vidare måste alla göra sitt jobb. Vi har förlorat många unga människor. Och för att gå vidare måste vi ha ett avslut.

Pizzeriamordet: en vändpunkt för Rinkeby

Mohammed Hadji Farah hoppas att mordet på pizzerian har lett till en vändpunkt för Rinkeby. Civilsamhället har fått nog säger han.

– Föräldrar tycker att det räcker nu. Civilsamhället, moskén, kyrkan, idrottsföreningarna. De hjälper till och pratar med ungdomar varje dag. Jag hoppas att både våra och andra killar kan lösa sina problem genom dialog. Vi vill ha fred för att kunna gå vidare och utvecklas.

En annan lugnande faktor men han är att allt fler ungdomar har fått jobberbjudande och att fler går till studier och skolresultat som stiger.

– Vi hoppas att detta ska fortsätta och vi kräver från politiker att de tar detta seriöst. Vi vill att alla ska hjälpa till men politiker måste tänka långsiktigt. Vi vill att vår ungdomar ska ha bra framtid och bra utbildning, att de ska ha jobb och inte leva i trångboddhet och sluta med fattigdom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer