Den 8 januari sköts en man till döds på en pizzeria i Rinkeby. Foto: TT

17-åring åtalas för mord inne på pizzeria i Rinkeby

Publicerad

En 17-åring åtalades i dag vid Solna tingsrätt misstänkt för mord inne på en pizzeria vid Rinkeby torg den 8 januari i år. Offret, en man i 25-årsåldern, sköts i huvudet mitt under middagsrusningen och mordet misstänks vara en hämndaktion. 17-åringen åtalas även för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Det var i januari som en man i 25-årsåldern sköts till döds inne i en pizzeria vid Rinkeby torg. Tre män har suttit häktade i ärendet och i dag åtalas en 17-åring misstänkt för mordet. Åtalet innefattar även två grova vapenbrott och narkotikabrott.

”Mängd olika pusselbitar som lett fram till åtalet”

Bara en dryg vecka innan mordet på pizzerian sköts en man till döds i ett garage i Rinkeby. Polisen gjorde tidigt kopplingar mellan skjutningarna och till den pågående gängkonflikten i området, något som kammaråklagare Olof Calmvik bekräftar.

– Det här är ju en del av en konflikt i Rinkeby och en hämnd för tidigare mord. Det är säkrat genom en mängd bevisning, säger Olof Calmvik.

Förundersökningen består av ungefär 3 000 sidor och bland bevisningen finns DNA-träffar, ett säkrat mordvapen och filmer från övervakningskameror.

– Det är en mängd olika pusselbitar som lett fram till det här åtalet.

Häktning hävd på grund av hans låga ålder

17-åringen häktades i februari, då 16 år gammal, efter att ha gripits på ett hotell i centrala stockholm. Häktningen hävdes dock i april.

– På grund av hans låga ålder har har inte suttit häktad hela tiden. Han har varit häktad i två omgångar och där emellan har han varit omhändertagen av socialtjänsten, säger Olof Calmvik.

Vad yrkar ni på för straff?

– Det kommer i samband med huvudförhandlingen men han var ju 16 år vid tiden för mordet.

Hur mycket påverkar det?

– Det påverkar väldigt mycket. För den här typen av brott skulle en vuxen person få det strängaste man kan döma ut men när man är i 16-årsåldern pratar man om sluten ungdomsvård.

Ingen annan misstänkt

Initialt häktades två män, då 26 respektive 27 år gamla, på sannolika skäl misstänkta för mord.

– De misstankarna är avskrivna och ingen annan är misstänkt för mordet eller för medhjälp, säger Olof Calmvik.

Huvudförhandlingen börjar den 8 november klockan 9 och det är fem förhandlingsdagar planerade. Förhandlingen hålls i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. 17-åringen förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer