I dag samlades boende, politiker och polisen för att diskutera den våldsproblematik som råder. Foto: SVT

Krismöte i Rinkeby efter gårdagens skjutning

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen blev en man i 25-årsåldern skjuten på en pizzeria vid Rinkeby torg och avled av sina skador. I dag samlades boende, politiker och polisen för att diskutera den våldsproblematik som råder i området.

– Jag är chockad. Jag tänker att det blir värre och värre om man inte gör någonting, säger Safia Hussein från Rinkeby föräldraråd som kallat till krismötet.

Kan handla om hämnd

Ulf Johansson. Foto: SVT
Dödsskjutningar i Rinkeby

Detta är den andra dödsskjutningen i Rinkeby på nio dagar. Ingen misstänkt har gripits för någon av skjutningarna.

– Det är mycket allvarligt. För oss är det väldigt viktigt att bryta den här brottsspiralen. Därför omprioriterar vi de resurser vi kan mot skjutningar och gängvåldet, säger Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm.

Mannen är sedan tidigare känd av polisen och enligt källor till SVT kan skjutningen handla om hämndaktioner.

– Generellt, utan att gå in på det här senaste ärendet, kan man säga att det ofta handlar om hämndaktioner, säger Ulf Johansson.

”När vi blir rädda fortsätter tystnaden”

Mohamed Hagi Farah. Foto: SVT

Mohamed Hagi Farah är aktiv i Järva föräldraallians. Han befann sig på sitt kontor när han hörde ambulanssirener från Rinkeby torg.

– De lyckades med sitt budskap. De hade kunnat döda varandra i skogen men väljer att göra det mitt framför folk klockan 18.00. Det är en varning till oss alla. Det är det jag inte kan acceptera. När vi blir rädda, vuxna och ungdomar, då fortsätter tystnaden, säger Mohamed Hagi Farah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i Rinkeby

Mer i ämnet