I måndags sköts en ung man till döds vid Rinkeby torg. Foto: SVT

L och M kräver fler säkerhetsvakter i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan nyårsafton har två personer skjutits ihjäl i Rinkeby. Nu kräver Liberalerna och Moderaterna att majoriteten i stadshuset ska satsa på fler säkerhetsvakter för att återupprätta tryggheten i utsatta områden.

– Vi anser att staden bör anställa ungefär 200 väktare det kommande året, som kan finnas i de mest utsatta områdena för att se till att det blir tryggare här, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

”Stadsdelsnämnden ansvarar för sin egen budget”

Men Karin Wanngård (S) tillbakavisar kritiken. Hon menar att det finns tillräckligt med ordningsvakter och att man istället bör arbeta med förebyggande åtgärder.

– Det kanske är så att det behövs mer, det räcker inte med ordningsvakter, säger Karin Wanngård (S).

Men det finns ju inga ordningsvakter i Rinkeby?

– Det finns ordningsvakter i Stockholm och det finns ordningsvakter i tunnelbanan.

Men inte i Rinkeby?

– Nej, men det är inga problem att skjuta till ordningsvakter om det behövs.

Så om stadsdelsnämnden skulle vilja ha det, skulle ni kunna lova att de får det då?

– Stadsdelsnämnden ansvarar för sin egen budget. Vill stadsdelsnämnden ha ordningsvakter så får de göra den budgetprioriteringen, säger Karin Wanngård (S).

”Fler väktare och fler kameror”

Tensta och Rinkeby har övervakningskameror, ökad polisnärvaro och ett polishus som håller på att byggas men trots det tror Liberalerna att det behövs fler väktare.

– Tills dess att vi får det här polishuset så kommer det att behövas fler väktare och sannolikt också fler kameror, säger Lotta Edholm (L).

Moderaterna vill ha fler poliser och utredare.

– Men tills de kommer på plats, vill vi moderater se en trygghetsjour med väktare som kan vara på plats när polisens resurser inte räcker till, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.