Den 8 januari sköts en man till döds på en pizzeria i Rinkeby. Foto: TT

Källor till SVT: Hämndaktion bakom pizzeriamord i Rinkeby

Publicerad

I går kväll sköts en man till döds på en pizzeria i Rinkeby. Enligt SVT:s källor kan det handla om en hämndaktion. Nu befaras fler skjutningar och mord.

I går kväll sköts en man till döds i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Enligt polisen har det skett en upptrappning av våldet och det misstänkta mordet kopplas till en pågående gängkonflikt.

– Det kommer att smälla i dagarna igen, säger en källa med insyn i uppgörelsen.

En man i 25-årsåldern sköts till döds inne i en pizzeria vid Rinkeby torg när han skulle beställa mat. Flera personer kom in i lokalen och sköt honom. En bild på mannens döda kropp sittandes vid bordet på restaurangen spreds via sociala medier till personer i området, enligt källor till SVT Nyheter.

Många människor ska ha befunnit sig på torget när skjutningen inträffade och händelsen utreds nu som mord.

– Vi har konflikter i det här området som har pågått en tid. De senaste veckorna har det varit en upptrappning av våldet. Det har varit flera skjutningar, säger Jan Evensson, polismästare region Stockholm, och fortsätter:

– Vi gör kopplingar till tidigare händelser i det här området.

Kan handla om hämndaktion

Mannen är sedan tidigare känd av polisen och enligt källor till SVT kan gårdagens skjutning handla om en hämndaktion.

Den mördade mannen har haft en komplicerad roll i en pågående konflikt mellan två gäng, en falang tillhörande den så kallade ”dödspatrullen” och deras fiender, på Järvafältet.

Konflikten startade 2015

Konflikten har krävt flera liv på unga män senaste åren och ska ha börjat sommaren 2015 då två unga män, en på vardera sida om falangerna, mördades i efterspelet av ett rån. Även dubbelmordet på Mynta Café i Rinkeby, då två bröder sköts ihjäl den 2 december 2016, vara kopplat till den pågående gängkonflikten.

Så sent som på nyårsafton sköts en annan ung man ihjäl i ett garage i Rinkeby, som ett led i konflikten. Mannen hade enligt uppgift till SVT Nyheter kopplingar till ”dödspatrullen”. Enligt polisen misstänks gruppen ha utfört flera mord mot betalning

– Han som dog i Rinkeby var springpojke åt ”dödspatrullen”. Nu när de andra två sitter inne kommer det att smälla, berättade då en källa med inblick i den kriminella miljön.

Fyra män med enormt våldskapital

I gruppens kärna ingår fyra män på 20-21 år som har ett enormt våldskapital. Två av de fyra sitter häktade misstänkta för grovt narkotikabrott och anses av källor i den kriminella miljön vara försvagade, vilket gör dem till lättare måltavlor för deras fiende. Runt kärnan finns ett tiotal unga män mellan 20-30 år.

Enligt uppgifter både till SVT Nyheter och Dagens Nyheter har den unge mannen som sköts ihjäl under måndagen på restaurangen haft kontakt med båda sidorna i konflikten, vilket inte sågs med blida ögon.

Befarar fler mord

En person i den kriminella miljön berättar att båda gängen nu försöker ta makten när två av huvudpersonerna i ”dödspatrullen” sitter häktade. Det får konsekvensen att rivalerna vill ge igen snabbt – och extrem – för att inte tappa makten.

– Inget skrämmer så mycket som snabb respons, säger en källa i den kriminella miljön med god inblick i uppgörelserna i nordvästra Stockholm.

Källan befarar att det kommer att bli fler skottlossningar, och i värsta fall mord, den närmaste tiden.

– Detta är bara början. Många kommer bli mördade detta år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningar i Rinkeby

Mer i ämnet