Ny regel anger maxtak för antalet inskrivna som ska få vård i livets slutskede. Foto: TT

Döende patienter blir av med avancerad sjukvård i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting har infört en tidsgräns för hur länge en vårdgivare får ha patienter inskrivna i så kallad avancerad sjukvård i hemmet. Vårdgivare som har sina patienter inskrivna längre än fyra månader, mätt som ett genomsnitt över tid, förlorar ersättning från landstinget.

Den avancerade sjukvården i hemmet, ASiH, ingår i det fria vårdvalet i Stockholm. Det innebär att såväl privata som landstingsdrivna enheter är vårdgivare och att patienterna kan välja bland dem.

Sedan årsskiftet har hälso- och sjukvårdsförvaltningen stramat åt reglerna för verksamheten. Om en vårdgivare har sina patienter inskrivna längre än 120 dagar, mätt som ett genomsnitt över en rullande tolvmånadersperiod, så utgår ingen ersättning för den överskjutande tiden.

– Det finns en regel därför att vi tycker det är riktigt att det är rätt patienter som får avancerad sjukvård i hemmet, säger Johan Bratt, chefläkare på landstinget.

LÄS MER: Hans riskerar att kastas ut från vården

Johan Bratt.

Hur påverkar tidsgränsen den givna vården?

– De patienter som är i behov av avancerad sjukvård i hemmet ska få det. Så det är i alla lägen de medicinska behoven som styr. Medelvårdtiden ligger nu på 84 dagar på våra enheter, så vi är långt från tidsgränsen.

Johan Bratt vill inte precisera vad som händer när en vårdgivare passerar tidsgränsen utan betonar flera gånger att det är patientens behov som ska styra vården.

Så det finns ingen regel?

– Det finns en regel och man ligger långt från gränsen på våra ASiH-enheter.

”Patienter blir stressade”

Den nya tidsgränsen är kontroversiell. Vänsterpartiet har kritiserat den i landstingsfullmäktige och ledamoten Jonas Lindberg (V) gör det utifrån sina erfarenheter av att själv arbeta inom ASiH som specialistsjuksköterska.

– En patient ska känna en stark trygghet och lugn i den situation man är i, säger Jonas Lindberg. Man ska inte behöva känna att jag ligger här och tickar vårddygn och undra över om man får vara kvar i ASiH. Jag har märkt att patienter som vi ska skriva ut blir stressade och mår jättedåligt.

Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, innebär att man kan få samma sjukvård hemma som på sjukhus. Det är till för patienter med en kronisk sjukdom som medför att man har besvärande symtom, och det krävs en remiss från läkare för att bli ansluten till ASIH.

Basal, eller vanlig, hemsjukvård, ansvarar primärvården för, alltså en vårdcentral. Det kan handla om såromläggning, injektioner eller provtagningar.

Källa: Stockholms läns landsting

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer