Den så kallade ”Nytorgsmannen”, som åtalats för totalt 24 våldtäkter, under den sista förhandlingsdagen i rätten. Foto: Johan Hallnäs / TT

Nytorgsmannen döms till fem års fängelse för sju våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-årige man som kommit att kallas för Nytorgsmannen döms till fem års fängelse för sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp och ytterligare ett 20-tal brott.

Mannen ska också betala skadestånd på totalt 1,1 miljoner kronor till de utsatta kvinnorna.

Det var i november förra året som mannen greps och häktades. När polisen tömde hans telefon fann man flera filmer på misstänkta våldtäkter och övergrepp. En del av av de kvinnor som nu är målsägande identifierades på filmerna och kände inte till att de utsatts förrän de kontaktades av polisen.

I somras åtalades han för totalt 24 fall av våldtäkter, varav en bedömdes som grov av åklagaren.

Döms för sju våldtäkter

Den 34-årige mannen döms nu för sju våldtäkter. Tre bedöms av rätten som våldtäkt av normalgraden, två som mindre grova och två som oaktsamma våldtäkter. Därtill döms han för grov fridskränkning, åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden och flera andra brott.

Totalt döms han för brott mot 19 målsäganden.

Delar inte åklagarens bedömning

Under tingsrättsförhandlingen yrkade åklagaren på att mannen skulle dömas till tolv års fängelse. Södertörns tingsrätt gör en annan bedömning kring rubriceringen och anser att det i flera fall rör sig om sexuella övergrepp och sexuella ofredanden, snarare än våldtäkt.

- Tingsrätten har i stor utsträckning bedömt att åtalet är styrkt, men inte delat åklagarens syn på hur brotten ska rubriceras, säger Kajsa Hällje, rättens ordförande.

Hon framhåller att det straff som tingsrätten utdömt är baserat på det allvarligaste brottet han dömts för. Eftersom han frikändes från åtalet om grov våldtäkt är det en våldtäkt av normalgraden.

– När vi har bestämt hur långt fängelsestraff han ska ha har utgångspunkten varit den allvarligaste av de våldtäkter vi dömer för, säger Kajsa Hällje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.