En 19-årig man står åtalad för mordet på en kvinna i ett joggingspår i Upplands Väsby. Foto: SVT/Privat

19-åring döms för mordet på 21-åriga Ida Johansson

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen i det uppmärksammade målet om mordet på Ida Johansson i ett motionsspår i Upplands Väsby. Den 19-åriga gärningsmannen dömdes till rättspsykiatrisk vård. Han döms för mord och brott mot griftefrid.

Den första rättspsykiatriska undersökningen kom fram till att 19-åringen lider av en psykisk störning som inte bedömdes vara allvarlig. Men under rättegången begärdes ett nytt yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd som kom fram till en annan slutsats – att 19-åringen lider av en allvarlig psykisk störning.

Attunda tingsrätt kom fram till att den 19-åriga mannen ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Tingsrätten hade att väga två uppfattningar mot varandra, men vi anslöt oss till Socialstyrelsens bedömning, säger domare Anna Flodin till TT.

Mannen var åtalad för mord, brott mot griftefrid och försök till grov våldtäkt. Han har erkänt att han överföll kvinnan, tog tag om hennes hals och ströp henne.

Han döms för mord och brott mot griftefriden men frias från försök till grov våldtäkt. Tingsrätten kunde inte bevisa att gärningsmannen hade ett ett sådant syfte från början.

Den 19-åriga mannen ska även betala skadestånd på 50.000 kronor per familjemedlem till offret på grund av psykiskt lidande.

Rättspsykiatrisk vård eller fängelse?

Inför domslutet var frågan om 19-åringen skulle dömmas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård. Det blev det senare, något som inte förvånar Marianne Kristiansson, överläkare på rättsmedicinalverket och professor i rättspsykiatri.

– Det är helt förväntat. Det är nästan alltid så att rätten går på Socialstyrelsens rättsliga råds linje, säger hon.

Vad händer med gärningsmannen nu?

– När domen vunnit laga kraft ska mannen påbörja sin rättsliga vård. Det är en lång och mödosam process som tar många många år.

Två olika instanser gjorde två olika bedömningar av gärningsmannens psykiska tillstånd. Hur kommer det sig?

– Sverige har ett knepigt lagbegrepp, allvarlig psykisk störning. Där gör olika experter olika bedömningar. Jag kan förstå att man tycker att bedömningarna borde vara likadana. Men det rör sig om ytterst få fall som är väldigt svårbedömda, säger Marianne Kristiansson.

Mördades i motionsspår

Den 5 augusti förra året gav sig offret ut i motionsspåret i Runby i Upplands Väsby. Men hon kom aldrig tillbaka, och anmäldes försvunnen. Senare under natten hittade polisen henne död i skogen utanför motionsspåret.

Greps efter tips

  • På kvällen den 5 augusti gav sig 21-åringen ut och sprang i ett motionsspår i Upplands Väsby norr om Stockholm.
  • Sökpådraget drogs igång samma kväll sedan hennes föräldrar, som också sprang i motionsspåret, anmält henne försvunnen.
  • 21-åringen hittades död klockan två på natten den 6 augusti.
  • Polisen sökte efter mördaren bland annat med hjälp av en gärningsmannaprofil och så kallad geografisk profilering. Man hörde också tidigare brottsdömda samt utredde mängder av tips.
  • Den 10 september kom tipset om den misstänkte 19-åringen som hördes och topsades samma dag. På kvällen greps han och erkände att han dödat kvinnan.
  • Den 11 september häktades 19-åringen av Attunda tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mordet.
  • Den 7 december åtalades han för försök till grov våldtäkt, mord och brott mot griftefrid.
  • Den 11 februari kom ett nytt utlåtande om 19-åringens psykiska hälsa. Till skillnad från Rättsmedicinalverket kom Socialstyrelsens rättsliga råd fram till att han i juridisk mening lider av en allvarlig psykisk störning och att det därmed finns förutsättningar att döma honom till rättspsykiatrisk vård.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.