Domaren om skjutningen i Flemingsberg där en man frias: ”Har funnits tvivel”

Uppdaterad
Publicerad

17 juli i somras sköts två barn på en bro i Visättra i Huddinge samband med ett bråk. På tisdagen föll domen och den huvudmisstänkte som åtalats för vådaskottet frikänns nu av tingsrätten.

Den huvudmisstänkte som åtalades för grov misshandel, grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott frias av tingsrätten. Det är alltså han som enligt åklagaren ska ha slagit en 25-årig man i huvudet med en pistol som sedan gjort att ett skott avlossades och två barn skadades.

Lämnade Sverige dagen efter

Enligt tingsrätten kan man inte utesluta att någon annan gjort sig skyldig till brotten. Bland annat då för att de signalement som vittnen uppgivit har stämt överens både på den huvudmisstänkte men också på den man som dagen efter bråket reste utomlands. Den sistnämnde har hållit sig borta från Sverige sedan dess.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Det gör att tingsrätten inte kan utesluta att en annan har varit gärningsman. Och om man är osäker ska man ogilla åtalet. Därför går han fri, säger Kian Amraée, domare på Södertörns tingsrätt.

De andra fälls

Däremot fälls de andra tre personerna som var inblandade i bråket. En person i 30-årsåldern, en känd rapartist, döms till fängelse i 1,5 år för grov misshandel och dopningsbrott. Ytterligare en man i samma ålder döms för grov misshandel i 1,5 år.

Själva offret för misshandeln, som också stått åtalad för grovt vapenbrott, döms också till fängelse i ett år. Mannen har erkänt att han vid bråket hade på sig en soft air gun, men tack vare ett avlyssnat telefonsamtal en månad efter händelsen drar rätten slutsatsen att det var ett riktigt vapen.

Lutar åt en överklagan

Åklagaren Stefan Creutz har ännu inte bestämt sig för om det blir ett överklagande av domen.

– Men det är mycket som talar för att det blir ytterligare förhandlingar i hovrätten. Jag och tingsrätten är egentligen överens om allting, förutom att de menar att man inte kan utesluta att någon annan hållit i pistolen.

Var domen oväntad?

– Hade du frågat mig innan förhandlingarna så hade jag svarat ja. Men sedan släpptes den huvudmisstänkte och då var jag förberedd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet