Dom i jättemål mot nätpedofil

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer domen i ännu ett jättemål mot en nätpedofil. En 24-årig man från Stockholmsområdet har åtalats för att ha begått olika former av sexualbrott mot närmare ett 60-tal flickor runtom i landet.

Den 24-årige mannen har åtalats för bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Flickorna har varit i åldrarna 12-17 år.

I ett annat uppmärksammat, ännu större mål, med 68 målsägande, har åklagaren valt att tala om virtuella våldtäkter i fall där den åtalade genom hot förmått flickorna att genomföra penetrerande sexuella handlingar på sig själva. I det här målet är de punkter som rubricerats som våldtäkt av barn två händelser där mannen i verkliga livet träffat flickorna. Den ena var 13-14 år vid de upprepade övergreppstillfällena. Den andra var 14.

Nätpedofil kapade identitet

Annans identitet

Precis som andra män i liknande fall har han ljugit om sin ålder när han kontaktat flickor på nätet.

– Han har använt sig av en persons identitet och skapat konton som liknar den personens konton, sade en av åklagarna, Sara Engelmark Leuf, tidigare till TT.

Åldern har han ändrat efter behov.

– Han har låtsats vara ett eller ett par år äldre än den flicka han just då haft kontakt med.

Hotade sprida till fler

När mannen lyckats etablera en relation till en flicka och förmått henne att skicka en första avklädd bild eller film har han sedan genom att hota att sprida materialet till porrsajter eller anhöriga fått henne att göra mer, enligt åklagaren. Flickor som inte vågat berätta har hamnat i en utpressningsliknande situation.

Domen från Nacka tingsrätt kommer klockan 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofil kapade identitet

Mer i ämnet