Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dom i största nätpedofilmålet

Publicerad

Genom hot och utpressning tvingade mannen barn att både skicka avklädda bilder och att utföra övergrepp på sig själva, enligt åtalet. På torsdagen kom domen – sju års fängelse.

Sättet att agera känns igen från andra stora mål. På nätet låtsades den nu 29-årige mannen – bosatt i en Stockholmsförort – att vara en jämnårig pojke. Han övertalade flickor att först skicka en relativt oskyldig bild. Sedan hotade han att sprida den om han inte fick mer.

Det som skiljer mannen från andra åtalade i liknande mål är att han varit snabbare med att ta till hot, enligt åklagare Emelie Källfelt. I vissa fall hotade han direkt. Då hade han först kartlagt barnets liv genom att ta reda på hemadress, skolschema och liknande.

I några fall ska mannen enligt åtalet ha förmått flickor att utföra så grova sexuella handlingar på sig själva att de fått skador.

Åklagaren: Bara maxstraff kan komma ifråga

På grund av det stora antalet målsägare (65 fall av misstänkta virtuella sexuella övergrepp och 3 fall av förtal) så pågick rättegången i närmare ett halvår. Offren som kommer från hela Sverige är i åldern mellan 11-20 år och vissa har mått mycket dåligt och har inte orkat att vara närvarande i tingsrätten. De har i stället hörts via videolänk i den ort de lever i.

Åklagaren har i sin plädering krävt maxstraffet 8 års fängelse.

Den misstänkta 29-årige IT-konsulten har under hela rättegången förnekat brott och hävdar att någon annan har begått övergreppen. Han menar att någon har tagit över hans dator och fjärrstyrt den. SVT Nyheter har varit i kontakt med den misstänktes advokater vid flera tillfällen, men de vill inte uttala sig kring mannens försvar.

– Vi har inget att vinna på att uttala oss i media, säger advokaten Björn Törnell, till SVT Nyheter.

Inget övergående fenomen

Den här typen av mål är inget övergående fenomen. Advokat Katherine Lobos Vasquez som varit målsägarbiträde i bland annat det här fallet har tidigare sagt till TT:

– Vi kommer definitivt att se fler sådana här mål, säkert ännu större än de som varit.

Fakta: Ett halvårs rättegång

Visa
  • Rättegången började i oktober förra året och avslutades i april i år i Solna tingsrätt.
  • De 68 målsägandena, i åldrarna 11-20, finns spridda över i stort sett hela landet.
  • Det flesta flickorna har varit i åldern 15-16.
  • Mannen står åtalad för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt förtal.
  • Förtalsbrotten gäller att han spridit visst material på Facebook och att han använt andra personers profilbilder när han tagit kontakt med flickorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet