Kammaråklagare Emelie Källfält är nöjd med att 29-åringen dömts, men anser att han borde fått maxstraff. Foto: SVT

Åklagaren: Vi är missnöjda med sju års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Domen på sju års fängelse för den så kallade nätpedofilen i Husby ses som en framgång för åklagaren. Men kammaråklagare Emelie Källfält är ändå inte helt nöjd. – Vi är missnöjda med att han döms till sju år. Vi frågar oss vad som krävs för att man ska dömas till maxstraff, säger hon.

Den 29-årige man från Husby i Stockholm som åtalats för en lång rad sexualbrott mot barn och unga dömdes i dag till sju års fängelse. I domen från Solna tingsrätt slås det fast att mannen bland annat döms för sexuellt tvång i 64 fall, varav 63 grova. Han döms också för 9 fall av grovt utnyttjande av barn för sexeull posering och 14 fall av barnpornografibrott.

Blandade känslor

Enligt kammaråklagare Emelie Källfält är det blandande känslor efter domen, trots att den blev fällande och att straffet hamnade i den övre skalan.

Nätpedofilen i Husby

– Vi är nöjda över att han döms, att han får flera års fängelse och att han döms för förtal i de fall där han använt en profilbild från en oskyldig person när han sökt kontakt med flickorna. Men vi är missnöjda med att han döms till sju år, säger hon.

”Vad krävs för maxstraff?”

Maxstraffet för den här typen av brott är åtta års fängelse. Men trots att åklagaren hävdat att brottet varit mycket grovt dömdes mannen till sju års fängelse.

– Det är otroligt många målsägande, 65 stycken och det är väldigt grova gärningar så vi frågar oss vad som krävs för att man ska dömas till maxstraff, säger Emelie Källfält.

Oklart om överklagan

Emelie Källfält säger till SVT Nyheter i dag att hon inte beslutat om domen ska överklagas till hovrätten.

– Vi har tre veckor på oss att få ihop ett överklagande men vi har inte bestämt oss än, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet