Svensk polis genomförde i morse en av de största insatserna hittills mot nätpedofili. Foto: TT

Polisen: Pedofilerna byter offer på hemliga nätforum

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige nätpedofilen som i dag dömdes till sju års fängelse för att ha tvingat unga flickor att begå tortyrliknande sexuella övergrepp mot sig själva är dessvärre inte unik. Enligt kriminalinspektör Jörgen Lindeberg finns det grupper av nätpedofiler som samordnar sina övergrepp.

– Det finns sajter på nätet där män som ägnar sig åt sådana här övergrepp publicerar sina ”erövringar”. Där får man status och där kan man byta offer med varandra. Det har skett i det här fallet och det pågår utredningar mot andra inblandade gärningsmän, säger Jörgen Lindeberg.

Övergrepp ger status

Den dömde pedofilen hade byggt upp en omfattande bildbank som han gömt i krypterade containrar. På grund av krypteringen har polisen har inte kunnat se alla bilder, men det räckte att bevisa att de fanns för att uppnå en fällande dom.

Nätpedofilen i Husby

Jörgen Lindeberg berättar att det finns ett antal nätforum där nätpedofilerna kan registrera sig. Den som vill uppnå en högre säkerhetsnivå får betala för sig och vill man nå ännu högre status börjar man publicera bilder från sina ”virtuella våldtäkter”.

– Där lägger man upp bilderna, skryter över vad man har gjort och byter sedan uppgifter om offren med andra gärningsmän.

Effektiv utpressning

Som polis har Jörgen Lindeberg arbetat med ett stort antal liknande mål under de senaste åren. Hans slutsats är att allt fler ungdomar blir utsatta för den här typen av sexualbrott och att tiden mellan den första kontakten och det fullbordade övergreppet blivit allt kortare.

Hotet om publicering och snabb spridning över sociala medier gör utpressningen fruktansvärt effektiv.

– Det exceptionella i det här fallet är gärningsmannens oerhörda hänsynslöshet och hans kunskaper i att dölja sig på nätet. Övergreppen som vissa av offren utsatts för går inte att likna vid något annat än tortyr.

Toppen av ett isberg

Åtalet mot Husbypedofilen har 68 målsägande: 65 är unga flickor som utsatts för övergrepp och tre är pojkar vars identiteter gärningsmannen använt sig av. Men bara fem av dessa brottsoffer har gjort anmälan, övriga har polisen själva lyckats spåra upp när man nystat i härvan. Allt talar för att det verkliga antalet offer är flera gånger större.

– Det finns ett stort antal flickor som vi vet har utsatts för brott men som vi inte kunnat identifiera och som inte svarat när vi försökt få kontakt med dem via nätet. Generellt tror vi att mindre än fem procent av dem som utsatts för den här typen av övergrepp anmäler det, säger Jörgen Lindeberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet