Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– I den mån Skolinspektionen inte har fått domar kring aktuella personer kommer vi att begära in dem, säger Cindra Klingspor Lindblom, jurist på Skolinspektionen. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Våldsdömda lärare kan fortsätta undervisa – information mellan myndigheter brister

Uppdaterad
Publicerad

När lärare döms för brott ska Skolinspektionen avgöra om lärarens lämplighet att undervisa också ska prövas – av Lärarnas ansvarsnämnd, LAN. Det är nämligen nämnden som avgör om läraren ska varnas eller helt fråntas sin lärarlegitimation. Men SVT:s granskning visar att många fall aldrig når Skolinspektionen – eller LAN, eftersom domstolarnas rutiner brister.

När en domstol dömt en lärare för brott ska domen skickas vidare till Skolinspektionen. Men många dömda lärare får aldrig får sin lämplighet prövad.

Vi har granskat tio lärare som dömts för misshandel mot elever de senaste tolv månaderna och kan konstatera att endast fyra av dessa domar har inkommit till Skolinspektionen.

– Det framgår inte alltid av målet att ärendet gäller en lärare, säger domare Mats Sjösten vid Varberg tingsrätt.

Skolinspektionen ska begära in domarna

Tre av de fyra lärarna vars fall nått Skolinspektionen utreds nu av myndigheten. Men fallet med den lärare som dömts för ringa misshandel av en sjuåring i Sollefteå har lagts ner – eftersom läraren inte var behörig. Då prövas heller inte lämpligheten av Lärarnas ansvarsnämnd, LAN.

Nu ska Skolinspektionen undersöka vart de övriga domarna tagit vägen.

– I den mån Skolinspektionen inte har fått domar kring aktuella personer kommer vi att begära in dem, säger Cindra Klingspor Lindblom, jurist på Skolinspektionen.

Lärarnas ansvarsnämd får höra om fall i media

Lärarnas ansvarsnämnd har hittills inte fått en enda anmälan avseende de tio lärarna. Samtidigt som utredningen pågår kan både elev och lärare vara kvar på skolan.

– Ibland läser vi om fallen i media, säger Lars Dirke, domare och ordförande i Lärarnas ansvarsnämnd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ibland får Lärarnas ansvarsnämnd höra om domar mot lärare i media. Foto: SVT

Mellan 2012 och 2020 fick LAN in 79 anmälningar mot lärare runt om i Sverige från Skolinspektionen. Av dessa fick drygt hälften av lärarna en varning och ett 20-tal blev av med sin lärarlegitimation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer