• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sebastian Polz Mittig berätta om misshandeln och känslorna inför betygsättningen. Foto: Tommy Bergman/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sebastian misshandlades av lärare – nu ska förövaren ge honom slutbetyg

Publicerad

I början av året dömdes en lärare vid Mimers gymnasium i Täby för att ha misshandlat en elev på skoltid. Trots det jobbar läraren kvar på skolan och ska snart ge eleven som misshandlades, Sebastian Polz Mittig, hans slutbetyg.

– Det känns väldigt jobbigt, säger Sebastian.

Sebastian Polz Mittig strävar mot bra betyg och tycker att skolan är viktig. Han sökte sig därför till Mimers gymnasium – en skola för barn med neuropsykiatriska diagnoser – för att få en så bra skolmiljö som möjligt.

Men efter misshandeln som skedde förra året har han tappat mycket studiemotivation.

– Jag är rädd att det inte blir en rättvis bedömning, säger han. 

I videon berättar Sebastian hur misshandeln gick till och känslorna inför studenten.

Skolan: ”Fortsatt företroende för läraren”

Misshandeln skedde efter brand på en toalett. Läraren anklagade Sebastian för att ha eldat men polisen kunde aldrig hitta något bevis för detta. Istället dömdes läraren för ringa misshandel av Sebastian.

Men trots att domen vann laga kraft för flera månader sedan har läraren fortsatt undervisa eleverna på skolan. Adrienne Varkonyi är rektor och huvudman på Mimers gymnasium. Hon vill inte ställa upp på en filmad intervju, men svarar på våra frågor i ett mejl. 

”Det som skedde ser vi som en engångshändelse påverkad av affekt och stark stress på grund av händelsens karaktär, och påverkar inte vår bedömning av lärarens lämplighet att utöva sitt yrke. Skolan har fortsatt förtroende för läraren i fråga.”

Ska betygsättas av förövaren

Sebastian Polz Mittig ska också få slutbetyg av sin förövare. Så här ser skolan på situationen.

”För att säkerställa en korrekt och rättssäker betygsättning har läraren samrått med Arbetslagsledare/Förstelärare, som känner eleven väl, vid bedömningen. En stor del av underlaget härrör även från tiden innan händelsen i fråga och finns dokumenterad.”

Familjen har anmält både fallet och skolan till Skolinspektionen som fastslagit att Sebastian utsatts för kränkande behandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolinspektionen svarar på frågan om elevens säkerhet

En lärare får i vissa fall ingripa fysiskt i nödvändiga situationer, exempelvis när det finns risk att elever kommer till skada. Om eleven är under 18 år måste skolan ta hänsyn till barnets bästa.  

Om en elev stör ordningen kan det bedömas rimligt med ett fysiskt ingripande. Det är däremot aldrig tillåtet att misshandla en elev och det får aldrig användas i syfte att bestraffa.  

Källa: Skollagen 5 kap 6 §, Sveriges domstolar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer