Den boende misstänks ha druckit diskmedlet ur ett glas. (Arkivbild) Foto: TT

Drack diskmedel på demensboende – dog

Uppdaterad
Publicerad
En person på ett äldreboende för dementa i södra Stockholmsområdet fick i sig diskmedel i samband med middagen. Den boende dog senare på sjukhus av förgiftning, enligt en lex Sarah-anmälan.

Enligt anmälan ska den boende ha öppnat ett barnsäkert skåp och druckit ur en flaska med diskmedel som stod där.

– Det som har hänt är hemskt, det ska inte kunna hända. Vi ser mycket allvarligt på det, säger Henrik Kennedy, pressansvarig på vårdgivaren Aleris, till Nyhetsbyrån Siren.

Hittade glas med grön vätska

Det var efter att den boende hade ätit middag som en undersköterska hittade ett glas med grön vätska. Flaskan med diskmedel låg slängd i diskhon.

Vårdgivarens utredning visar att en sjuksköterska bedömde att det fanns risk att personen hade fått i sig diskmedel. Trots det fick den boende hjälp att gå till sängs senare på kvällen. Då kräktes personen och hade svårigheter att andas, och personalen ringde på ambulans.

På sjukhuset avled sedan den boende av förgiftning.

Ska nu låsa in diskmedlet

– Sjuksköterskan var snabbt på plats, men det är svårt att säga vad som är rätt och fel. Så här i efterhand är det klart man kan fundera på om andra vårdinsatser skulle ha kontaktats tidigare, säger Henrik Kennedy till Nyhetsbyrån Siren.

Vårdföretaget har nu ändrat sina rutiner så att diskmedlet i deras boenden ska förvaras i låsta skåp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer