Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du se hur livräddningsövningen ute till havs gick till i skärgården utanför Norrtälje. Foto: Tomas Blideman/SVT

Dramatik ute till havs – livräddningsövning i ytterskärgården

Uppdaterad
Publicerad

För att vara bättre rustade inför terrorhot har Sjöfartsverket arrangerat en räddningsövning till havs. Scenariot: ett fyrtiotal passagerare skadas av en bomb på en chartrad passagerarbåt i Norrtälje skärgård.

– Vi simulerade att en politiskt utsatt grupp var måltavlor för ett terrorattentat, säger Per Eriksson, som är ansvarig för övningen.

Fiktiv bomb sprängdes

Under övningen sprängdes en fiktiv bomb vilket ledde till brand och rökutveckling ombord. Sjöräddningen och sjukvården tränade på att ta hand om ett fyrtiotal passagerare som skadats på låtsas.

Sjöfartsverket, Kustbevakningen, ambulans- och polishelikopter, läkare och andra fartyg fanns på plats för att ”rädda” de skadade – som i själva verket var elever från marina läroverket i Danderyd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.