Foto: TT arkiv

Dramatisk ökning av bostadsinbrott

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsinbrotten i Stockholms stad har ökat rejält första halvåret 2017. Nu vill Moderaterna ta ett krafttag mot inbrotten.

– Jag är övertygad om att vi kan göra mycket mer än vi gör idag, säger Anna König Jerlmyr, moderat oppositionsborgarråd i Stockholm.

Hon föreslår grannsamverkan, nationellt inbrottscentrum och dna-märkning.

– Dna-märkning är som ett osynligt nagellack som man penslar på sina värdesaker. Då hamnar det i ett internationellt register så att man vet vem det tillhör, var det än dyker upp i världen.

LÄS MER: Fler inbrott men färre poliser

Under årets första sex månader inträffade 1.456 bostadsinbrott i Stockholm stad, det är en ökning med 31,8 procent, jämfört med samma period förra året då 1.105 bostadsinbrott inträffade.

Så sent som i söndags utlovade regeringen att man nu satsar 7,1 miljarder kronor på polisen, något som Socialdemokraterna i Stockholm tror kan ge effekt.

LÄS MER: Stockholmspolisen sämst på att klara upp bostadsinbrott

Hur mycket av en sådan satsning kommer hjälpa mot inbrotten?

Det hänger på polisens organisation naturligtvis, men vi har ett väldigt bra samarbete, säger det socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård.

Hårt drabbade stadsdelar

Flest bostadsinbrott har ägt rum i Bromma, från januari till slutet av juni anmäldes 181 inbrott där. Strax efter i statistiken ligger Enskede /Årsta/Vantör med 153 inbrott och Hägersten/Liljeholmen med 151 inbrott.

Det är både personer i regionen och utländska ligor som ligger bakom bostadsinbrotten och nu vill Moderaterna att staden ska göra mer för att få bukt med problemen.

– Jag har sett exempel från andra kommuner där man fått ner bostadsinbrotten med 30 procent, det kan också Stockholms stad sträva efter, säger König Jerlmyr.

Bromma: 181

Enskede/Årsta/Vantör: 153

Hägersten/Liljeholmen: 151

Rinkeby/Kista: 121

Östermalm: 113

Farsta: 104

Skärholmen: 100

Hässelby/Vällingby: 98

Spånga/Tensta: 96

Norrmalm: 93

Södermalm: 83

Kungsholmen: 73

Skarpnäck: 49

Älvsjö: 36

Källa: Brottsförebyggande rådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.