Snöröjare har haft fullt upp under torsdagen, som här på KTH:s tak. Foto: Jonas BröggerVisa alla (2)
Visa alla (2)

Drivor av arbete efter snöfallet

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att snökanonen tömde sitt innehåll över Stockholmsområdet pågår ett omfattande röjningsarbete i snömassorna.

Det slogs snörekord för november under onsdagen när 39 centimeter snö föll över Stockholmsregionen. Det är ett rekord, med råge för snöfall över staden i november månad. Den tidigare toppnoteringen var på 29 centimeter och uppmättes 1985 respektive 2004.

Snömängden fick konsekvenser, framför allt på vägarna. Många blev stående i sina bilar men det var minst lika trassligt för den som försökte åka kollektivt. Busstrafiken stod i princip helt stilla och i Nacka öppnades kommunhuset som tillfälligt nattlogi för människor som inte lyckades ta sig hem i ovädret.

– Vi öppnade lokalerna när vi såg hur många som var drabbade. Vi  välkomnade människor som ville komma in och värma sig och få en kopp kaffe. Vissa valde dessutom att sova över eftersom det inte gick att ta sig hem, säger Sam Carlsson, pressansvarig i Nacka kommun.Han berättar att det låg folk och sov i sofforna när han kom till jobbet vid femtiden på torsdagsmorgonen.

– Jag försökte att inte väcka dem, de hade haft en tuff natt.

Snöfyllda tak

De stora snömassorna efter snökanonen har lagt sig som ett vitt, tjockt täcke över taken på både privata villor, flerfamiljshus och andra fastigheter. Överallt pågår skottande för fullt för att förhindra personskador på grund av nedfallande snö.

En av dem som arbetar med takröjningen är Carl Malmhäll. Det har tagit halva dagen för honom och hans kollegor att skotta rent halva ytan av det tak de arbetar på. När taket väl är färdigt ska snömassorna nere på marken tas omhand.

– Det kan vara farligt om man får snö i huvudet, så vi sätter ut varningsskyltar överallt. Men vad jag vet har det inte inträffat några olyckor vare sig igår eller idag och jag hoppas det får fortsätta så, säger Carl Malmhäll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet