Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På skolgården klippte man bland annat ner en häck så att platsen skulle bli mer synlig från håll – se åtgärderna skolan vidtog för att mota bort droghandeln. Foto: Sara Cosar/SVT

Droghandeln tog sig in på skolgården – då satte skolan upp larm

Publicerad

När polisen i Rinkeby i västra Stockholm lyckades mota bort droghandeln från centrum letade sig langarna till skolgården istället. Nu har Rinkebyskolan tvingats sätta upp ”tysta” ljudlarm och strålkastare.

– Vi kände att det här är inte okej. Vi får inte bidra till normaliseringen, säger Martin Malmberg, rektor.

Rinkebyskolan ligger i ett av de område som drabbats hårdast av gängvåldet de senaste åren. Sedan hösten 2019 har det skett tio skjutningar inom 500 meters radie från skolområdet, visar SVT:s kartläggning.

Droghandel på skolgården

Enligt rektor Martin Malmberg har skjutningarna skett på kvällstid och inte i skolans absoluta närhet – och har därför inte påverkat skolans verksamhet. Däremot har gängkriminaliteten krupit närmare på andra sätt.

Skjutningar nära skolor

– Vi hade ungdomar som stod på skolans område och sålde narkotika, ibland redan på eftermiddagen när eleverna gick hem från sina lektioner. Tyvärr har vi också haft fall av rekrytering, säger Martin Malmberg.

Ska installera säkerhetsapp

Sedan skolan satt upp högfrekventa ljudlarm (ljud som bara uppfattas av unga personer) och strålkastare på fasaden har droghandeln flyttat på sig. Nu förstärker man likt många andra skolor med en säkerhetsapp för att skydda sig mot yttre hot, som exempelvis skjutningar.

Säkerhetsåtgärderna är bara en del av skolans arbete för att motverka gängvåld och nyrekrytering, menar Martin Malmberg.

– Vårt främsta vapen är fortfarande utbildningen. Vi vet att de som blir behöriga till gymnasiet hittar andra vägar. Vår uppgift är att visa att de vägarna finns – att det går att nå sina drömmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar nära skolor

Mer i ämnet