Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur det går till att besikta elnätet med självstyrande drönare. Foto: Tomas Blideman/SVT

Drönare övervakar elnätet

Uppdaterad
Publicerad

Varje år inspekterar Eon 2 400 mil luftburna elledningar med hjälp av helikoptrar. Men inom kort kommer jobbet att ersättas av självstyrande drönare.

– I Österåker har vi besiktigat 14 mil luftburen elledning med drönare istället för helikopter. Det innebär att vi minskat utsläppen med ca ett halvt ton koldioxid, säger Lena Berglund, chef för region nord på Eon.

Drönaren flyger själv och följer gps-koordinater längs en färdig rutt. Flygningen övervakas av en pilot som är beredd att ta över kontrollen om det skulle behövas. Drönaren tar bilder av elnätet som sedan analyseras för att upptäcka skador.

– Inspektionen ger ett bättre dataunderlag samtidigt minskar bullret för närboende och störningen för utegående djur, säger Lena Berglund, chef för region nord på Eon.

Drönare kör redan i Stockholm och Uppsala

I Stockholms- och Uppsalaregionen besiktar Eon varje år ca 50 mil luftburen ledning. Av dessa har 15 mil i Håbo kommun samt 14 mil i Österåker skett med drönare. Om all luftburen ledning skulle inspekteras med drönare i stället för helikopter skulle koldioxidutsläppen minska med 100 ton årligen, enligt Eons beräkningar. Detta beräknas ske senast år 2025.

Följ med på drönarinspektion i Österåker – i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.