Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några sportlovsfirare låna skidutrustning inför den stundande semesterveckan. Foto: Ann Sehlin/SVT

Dubbelt så många lånar skidutrustning hos Fritidsbanken i Tyresö

Publicerad

Under sportlovet packar många stockholmare bilen full med pjäxor, skidor och stavar och beger sig norrut till fjällen. Men skidresan kan bli dyr och därför passar allt fler på att låna skidutrustning från Fritidsbanken i Tyresö.

Sportlovet är för en del förknippat med skidsemester, men för många kan resan svida i plånboken. Enligt Länsförsäkringar senaste undersökning beräknas semestern kosta hela 41 375 kronor för en familj med två vuxna och två barn – en ökning med 5 000 kronor från 2023.

– Det är superdyrt med sportlov, så man får försöka kolla på alla kostnader, säger Jonas som besökte Fritidsbanken för att låna skidor och pjäxor inför familjens skidsemester.

Ökat intresse för att låna utrustning

För den som vill komma lite billigare undan så kan ett alternativ vara att låna utrustning. Att det finns ett intresse för detta är något som Fritidsbanken i Tyresö märkt av, och hos dem har nästan alla skidor blivit utlånade inför sportlovet. Antalet uthyrningar i januari har dubblerats jämfört med samma månad i fjol.

– Det har varit extremt mycket uthyrningar. Nu är det ungefär tio par skidor kvar av de 160 som vi har totalt. Men det skulle nog inte vara några problem alls att låna ut 300 till 400 par skidor, säger Niklas Ryholt på Fritidsbanken Tyresö.

Här är både barn och vuxna välkomna att låna utrustning gratis under en två-veckors period.

– Det kommer folk hit till Tyresö från stora delar av Stockholm för att låna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.