Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För de flesta kvinnorna i nybörjargruppen är det första gången de står på ett par slalomskidor. Foto: William Kvist/SVT

Hammarbybacken mötesplats för kvinnor som vill lära sig åka skidor: ”Som en ny värld”

Publicerad

I Hammarbybacken möts kvinnor som aldrig åkt skidor tidigare för att lära sig åka slalom.

– Första gången var jag nervös och det kändes verkligen skrämmande, men redan andra gången kände jag att jag kunde hantera det lite bättre, säger Iman Elmi.

Pernilla André är en av grundarna i projektet Frostfruar. Förra året tog hon, tillsammans med några skidlärare inom Friluftsfrämjandet, initiativ till att starta en skidskola för vuxna kvinnor.

– Det är ganska svårt att i vuxen ålder lära sig att åka skidor, så vi vill vara där för att instruera – men också för att skapa en skidplattform och ett sammanhang för de medverkande, säger Pernilla André.

Vill göra slalom mer tillgängligt

Åtta av tio deltagare hade aldrig stått på skidor

– Vi har det inte i vår kultur. Jag har sett mina släktingar som kör fotboll, basket eller liknande, men skidor ligger inte i vår gren, så vi måste ta initiativet att ta tag i det, menar deltagaren Hamdi Ahmed.

I samarbete med Friluftsfrämjandet

Skidskolan Frostfruar arbetar ideellt och samarbetar med bland annat Friluftsfrämjandet och lokala företagare i Stockholm. Tanken med projektet är att friluftsliv ska vara tillgängligt för alla och skapa nya möten.

– Det känns ju absolut viktigast – att det ska vara roligt att åka skidor, säger medgrundaren Maria Hellström.

I klippet: Se när kvinnorna lär sig åka slalomskidor i Hammarbybacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.