Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se i videon hur dykarna letar olja på havsbotten. Foto: SVT

Se när dykare genomsöker botten efter olja

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av februari upptäcktes ett stort utsläpp av tallolja längs med Väddös kust. Saneringen av stränderna pågår fortfarande men många är oroliga för hur utsläppet påverkat havsbotten. SVT var med när dykare undersökte botten för att se om det finns någon olja där.

Längs med kusten på Väddö, Fogdö och Singö ligger tjocka klumpar av klibbig tallolja. Utsläppet kommer troligen från ett fartyg som rengjort sina tankar ute till havs. Norrtälje kommun och frivilliga privatpersoner har börjat sanera stränderna – men ingen vet om det finns mer olja, på eller under ytan.

Dykare undersöker botten

Tallolja flyter i vatten – men vågor kan göra så att den packas ihop till klumpar som blandas med sand och sjunker. Utanför Väddö finns flera fågelskyddsområden och en viktig lekplats för havsöring. Många är oroliga för hur fåglar, fiskar och andra vattenlevande djur påverkas av oljan. 

För att undersöka om finns mer olja på botten har frivilliga dykare från organisationen GUE Sweden dykt utanför Väddös kust.

Följ med ner i djupet och se vad dykarna hittade i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer