Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s reporter beskriva oljeklumparna längs Roslagskusten. Foto: Tomas Blideman/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stort utsläpp av tallolja längs Roslagskusten

Uppdaterad
Publicerad

Klumpar av klibbig gulbrun olja har flutit i land längs med Väddös kust norr om Norrtälje. Räddningtjänsten har analyserat oljan och kommit fram till att klumparna består av tallolja som släppts ut i havet från något fartyg.

– Det är ett stort utsläpp och det ställer till det för bland annat fåglar eftersom oljan är så kladdig, säger Charlotta Tillberg, t f trygg- och säkerhetsdirektör i Norrtälje kommun.

Längs med stränderna på Väddö ligger knytnävsstora klumpar av klibbig tallolja. Räddningstjänsten och Kustbevakningen har inspekterat kuststräckan och kan konstatera att en sträcka på ca fyra mil är drabbad. Oljan kommer sannolikt från ett fartyg som rengjort sina tankar ute till havs.

– Utsläppet skedde förmodligen för en månad sedan samtidigt som isen lade sig, vilket gjorde att oljan klumpade ihop sig. Nu när isen smälter blåser klumparna in till land, säger Charlotta Tillberg, tf trygg-och säkerhetsdirektör på Norrtälje kommun.

Inget brott

Tallolja är biologiskt nedbrytbart och det är därför inte olagligt att tömma ut den i havet. Norrtälje kommun har därför valt att inte göra någon polisanmälan om miljöbrott.

– Vi kommer att skicka ut personal för att sanera och vi tar tacksamt emot tips från allmänheten om man ser områden som är illa drabbade, säger Charlotta Tillberg.

Norrtälje kommun vädjar via sin hemsida om allmänhetens hjälp att plocka upp talloljan. Kommunen skriver att det går bra att slänga klumparna i sitt eget sopkärl. Större kärl kommer även att finnas vid brandstationen i Älmsta där man kan lämna sitt avfall.

Kommunen vädjar om hjälp att plocka upp oljeklumparna. Foto: Tomas Blideman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer