Se röret som läcker rakt ut i havet. Foto: Erik Rådström Ancell/Oskar Brusén

Dykare upptäckte rör som läckte rakt ut i havet

Uppdaterad
Publicerad

När Erik Rådström Acnell dök i en småbåtshamn för att plocka upp skräp gjorde han en oväntad upptäckt. Där hittade han nämligen ett rör som läckte rakt ut i havet.

– Vi såg röret som det bolmade ganska mycket ur, säger dykaren Erik Rådström Acnell.

Erik Rådström Acnell befann sig ute på Värmdö med några vänner för att dyka i en småbåtshamn. De dök på platsen för att plocka upp skräp men passade samtidigt på att kolla på ett vrak som finns på platsen. Och när de var på väg tillbaka från vraket såg han röret.

– Jag hade inte räknat med att hitta något sådant just här, säger Erik Rådström Acnell.

Kommunen: ”Har startat ett tillsynsärende”

Värmdö kommun har inventerat kommunens enskilda avlopp i 24 år. Men röret som Erik hittade har man helt enkelt missat.

– Det här röret har inte vi känt till sedan tidigare. Så vi har startat ett ärende för att reda ut vad det är som läcker ut här, säger Jesper Ström, miljöinspektör på Värmdö kommun.

Han tror dock inte att det rör sig om ett orenat avloppsrör, utan snarare en dagvattenledning. Men oavsett vad det är för typ av rör kan det få konsekvenser för den omkringliggande miljön.

– Det kan ha negativa effekter på miljön och människors hälsa, säger Jesper Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.