En av aktivisterna visar upp sin hand, som han limmat fast i en av körbanorna vid klimatprotesten på E4 Foto: Polisens förundersökning

E4-sabotage: Alla häktade släppta i väntan på dom

Uppdaterad
Publicerad

De nio personer som satt häktade misstänkta för sabotage efter klimataktion på E4 i Solna i augusti har släppts på fri fot i väntan på dom. Men de är fortsatt misstänkta på sannolika skäl för sabotage, säger åklagare Marina Ivic.

Det var i slutet av augusti som en uppmärksammad klimatprotest ägde rum när flera personer blockerade E4 i Solna, bland annat genom att limma fast sig i vägen. Tolv personer greps varav nio häktades, alla misstänkta för sabotage.

Under måndagen avslutades rättegången mot de tolv och Solna tingsrätt beslutade att släppa de häktade på fri fot i väntan på domen.

– Man släpper dem för att antingen bedömer man att det inte föreligger tillräckligt stark risk för fortsatt brottslighet, eller så anser man att det är oproportionerligt i förhållande till åtalet att fortsätta hålla dem häktade. Vilken anledningen är specificeras inte, säger ansvariga åklagaren Marina Ivic.

Fortsatt misstänkta

Marina Ivic säger att de ändå är fortsatt misstänkta på sannolika skäl för sabotage, även om rättens beslut om häktningen gick emot hennes linje.

– Jag hade begärt att de skulle vara kvar i häktet eftersom jag såg beaktansvärda risker för fortsatt brottslighet, säger Marina Ivic.

Domen faller 31 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer