Kritiserat lönesystem skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Lärare på skolor som lyckats dåligt slipper lönesänkning när staden nu tar bort lönemodellen.

Lönemodellen som ger lärare på bra skolor mer i lön och lärare på sämre skolor lägre lön kommer inte inte att finnas med i nästa avtalsrörelse, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag tycker att det sände ut fel signaler om vad det var man ville uppnå, att hitta ett system som premierar skickliga lärare, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) till tidningen.

Beskedet kom vid en konferens med rektorernas fackförbund Skolledarna.

Kritiken mot lönemodellen har varit hård, främst från facken Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund och berörda lärare.

Simon Sandström, som är lärare på Nybohovsskolan, har länge debatterat mot lönemodellen och är nöjd över att den nu tas bort.

– Det betyder jättemycket. Det var väldigt jobbigt för oss att bli utpekade som en sämre skola på grund av våra resultat. Vi fortsatte att trycka på och till slut blev de tvungna att erkänna att de haft fel. Det är svårt att sätta ord på det, att vi lyckades, till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.