Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hyresgästen Marina har bott i kvarteret i 14 år och hon är orolig att grönområdet kommer att försvinna. Foto: Södergruppen arkitekter/SVT Andreas Liderfors Westholm

Efter femton års strid – hyreshus byggs på Plankans innergård

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än 15 års planering ska det nu byggas en rund bostadsbyggnad på kvarteret Plankans innergård på Södermalm. Byggplanerna har möts av starka protester från grannar som är rädda för ökat buller och minskad grönska.

Den nya byggnaden är rund och fem våningar hög. Utöver den ska det också byggas nya lägenheter uppe på taket på en befintlig byggnad. Byggplanerna omfattar totalt 158 nya lägenheter, 50 av dem är studentlägenheter.

Många års strid i domstolar

Processen har pågått i 15 år och  frågan har behandlats i 18 olika instanser, bland annat i olika miiljödomstolar där byggplanerna av olika skäl ändrats och kompletterats.

– Det har varit väldigt många saker att ta hänsyn till och människor som haft mycket synpunkter och då har det följt den demokratiska byggprocessen, säger Anne Kuylenstierna-Arnström, kommunikationschef Svenska Bostäder.

Nu när bostadsbolaget Svenska Bostäder har fått klartecken för att påbörja byggandet så får de motstånd från hyresgästerna. De är upprörda och oroliga över hur deras kvarter kommer att påverkas.

– Det här projektet är osäkert och dyrt. De tänker riva ner alla våra träd. Vi tänker fortsätta protestera tills de slutar, säger Marina Santini, som är hyresgäst i kvarteret Plankan.

Hyresgäster protesterar mot planerna

Under gårdagen när byggbolaget Serneke skulle inleda arbetet för att frakta bort jordmassor, sätta upp stängsel och ta bort träd, möttes de av ett tiotal hyresgäster protesterade på plats och vägrade lämna området tills polisen tillkallades till platsen. 

– Under gårdagen samlades tio hyresgäster som inte ville att vår byggentreprenör skulle börja arbetet. Vi har fått besked att få starta jobbet så vi inledde arbetet igår, säger Anne Kuylenstierna-Arnström.

Hyresgästen Maria Santini menar att byggarbetarna inte alls var där för att påbörja byggandet av det nya huset eftersom att Svenska Bostäder saknar ett startbesked för just det. Utan de var där för att renovera gårdens tätskikt, något som skulle gjorts ändå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer