Lorenz Berglund fick nog efter den senaste höjningen av parkeringsavgiften för boende i innerstan och började jämföra med andra städer. Foto: TT/SVT

Efter höjningen: Stockholms parkering dyrast i landet

Uppdaterad
Publicerad

I september höjdes avgiften för boendeparkering i Stockholm, från 900 kronor till 1100 kronor i månaden. Höjningen innebär att Stockholm ytterligare drar ifrån som dyraste staden i landet för egna invånarnas bilister som vill parkera på gatan.

Den senaste höjningen av avgiften på boendeparkeringen för Stockholmsborna var en del  i Stockholms stads nya politiska linje för parkering och trafik i innerstaden. Syftet var att de höjda avgifterna skulle öka framkomligheten på gatorna. Man vill frigöra utrymme åt annan trafik, som cyklar, yrkesfordon och bussar.

MP: Bilarna måste maka på sig

– Då måste vi se till att stillastående bilar som inte används så mycket makar på sig, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm stad.

Men bilägaren Lorenz Berglund köper inte det argumentet. Han tror inte på motiveringen om ökad framkomlighet.

– Det är ju en alldeles utmärkt inkomstkälla för staden. Det handlar om hundratals miljoner varje år. Då slipper man ta det på skatten, utan lägger det på bilägarna i Stockholms innerstad istället, säger Lorenz Berglund.

Stockholm dyrast i landet

Lorenz Berglund säger sig inte ha något emot boendeparkeringsavgiften i sig, men efter den senaste höjningen tröttnade han. Han tycker att avgiften nu är orimligt hög och började jämföra den med avgifterna i andra städer.

– Jag trodde att en 22-procentig höjning som vi fick genomleva under året skulle diskuteras mer. Men det är konstigt, stockholmarna verkar ha resignerat och tro att det här är normalt överallt. Men så är det alltså inte, säger han.

Foto: SVT

Om man jämför Stockholm med andra städer så visar det sig att Stockholmarna betalar betydligt mer än boende i andra svenska städer. I Malmö kostar boendeparkeringen 650 kronor i månaden, i Göteborg 635 kronor och i Uppsala bara 200. Det innebär att avgiften är 73 procent högre i Stockholm än i Göteborg.

Daniel Helldén (MP) tycker inte att jämförelsen med andra svenska städer är rättvis.

– Stockholm är unikt. Det är en mycket, mycket större stad som växer mycket kraftigare och vi har aldrig byggt så mycket tidigare. Samtidigt har vi inte mer yta att röra oss på, och då måste vi höja avgiftsnivåerna för att få till en förändring, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.