Efter Husbybranden – nu byggs 22 hus om

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårshelgen totalförstördes en påbyggnad av trä på ett flerfamiljshus i Husby i nordvästra Stockholm. Nu ska fastighetsägaren Svenska Bostäder bygga om övriga hus som har likadana påbyggnader för att göra dem mer brandsäkra, skriver Mitt i.

Branden på Oslogatan 22 den 30 december tros ha börjat på en balkong. Branden spred sig och hela påbyggnaden i trä från 2005 totalförstördes. 42 familjer blev utan bostad efter branden.

Just nu håller Svenska Bostäder på med en större säkerhetsinventering som ska vara klar under våren, men redan nu står det klart att man kommer att bygga om takfötterna på samtliga 22 hus som har påbyggnader i trä för att göra dem brandsäkrare, skriver Mitti.se.

Brandbesiktningar av alla hus

– Vi kommer att göra brandbesiktningar av alla hus tillsammans med brandmyndigheternas informatörer, där vi går igenom brandsäkerheten och ser till att brandvarnare fungerar och att de brandfiltar vi har delat ut verkligen finns, säger Svenska Bostäders vd Pelle Björklund till SVT Nyheter Stockholm.

Han framhåller också att de boende bör tänka på vad de förvarar på balkongen:

– Vi kommer att titta så att man inte har för mycket brännbart material på balkongerna, och det kommer vi att göra omedelbart. Jag tycker att man absolut kan vara trygg i de här husen.

Huset som brann var byggt korrekt enligt de brandskyddsregler som fanns när det byggdes år 2005. Men sedan dess har nya brandskyddsregler införts. Nu måste fastigheter bland annat ha så kallade täta takfötter, något som de påbyggda husen i Husby saknar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.