Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är troligen en bortstött fjolårskalv, säger jägmästare Henrik Niklasson, om älgen på Norra Djurgården. Foto: Sofia Blomqvist

Här springer älgen förbi hästhage på norra Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

När en älg springer förbi en hästhage på Norra Djurgården försöker de mindre ponnyhästarna springa ikapp. Att älgar dyker upp på Djurgården händer, men det är ganska ovanligt, säger jägmästare Henrik Niklasson

– Det här är troligen en bortstött fjolårskalv och den har varit i området cirka en vecka, säger Henrik Niklasson, som är jägmästare och naturvårdsintendent på Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Filmen visar hur älgen springer förbi en hästhage i Lilla Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm på torsdagskvällen. Norra Djurgården ligger norr om Gärdet och Hjorthagen. Det tillhör samma förvaltning som den del av Djurgården där Gröna Lund och Skansen ligger, men de är alltså inte angränsande till varandra.

– Det är ganska ovanligt med älgar på Djurgården. Under de 34 år jag jobbat här så har det varit några fall.

Stressad av trafik

Henrik Niklasson säger att det finns indikationer om en älg till, men det är inte helt säkert ännu.

– Den är säkert stressad. Det finns trafik, järnväg och hamn här. Risken är om den blir stressad att den trycks ut åt fel håll och inte hittar härifrån, säger Henrik Niklasson.

Djurgårdsförvaltningen håller tillsammans med Stockholms stads och Lidingös viltvårdare ett öga på älgen.

– Vi hoppas den hittar en väg ut, innan den skadar något eller sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.