Efter klockrånen – polisen startar särskild insats

Uppdaterad
Publicerad

Citypolisen intensifierar nu sitt arbete mot den omfattande vågen av klockrån. För att kunna gripa gärningspersonerna inleder de därför en så kallad särskild insats.

Fram till mitten av juli i år har 136 klockrån skett i region Stockholm, 64 av dem var fullbordade rån. Rånen av exklusiva klockor sker ofta med våld eller under vapenhot och vid flera tillfällen har de skett inne i trappuppgångar där brottsoffret bor, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi ser en tydlig ökning av denna typ av brott. Rånen är svåra att förhindra och utreda då en del av dem förefaller vara relativt välplanerade. Vi behöver allmänhetens hjälp med att få reda på vilka som ligger bakom de olika rånen, säger utredningsledare Daniel Horner på lokalpolisområde Norrmalm.

En stor del av rånen har skett på Östermalm och polisen ser en kraftig ökning av rån och stölder av exklusiva klockor. 2018 begicks 79 klockrån i city.

Välplanerade grova rån

Den särskilda insatsen startas efter helgens rån, då flera personer rånades på sina klockor i centrala Stockholm.

I april dömdes en man till ett och ett halvt års fängelse för rån och övergrepp i rättssak efter att han rånat en person på en klocka. Mannen ska vid flera tillfällen kontaktat personer och utgett sig för att komma från ett transportföretag.

I slutet av juni häktades två personer efter liknande rån.

Så skyddar du dig

 • Var försiktig med att exponera dyra klockor i exempelvis social media, i offentlig miljö eller på andra ställen där de kan uppmärksammas.

 • Var uppmärksam när du ska gå in i din port. Släpp inte in obehöriga.

 • Se till att porten går igen efter dig.

 • Till den som är hemma – om ni hör ljud i trapphuset, kontrollera försiktigt vad det kan vara. Vid misstanke om brott, ring 112!

 • Om du utsätts för brott – ring 112 direkt. Försök se vart gärningsmannen tog vägen.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.