Polisen går nu ut och varnar julhandlare för ficktjuvar – som börjat rikta in sig på att stjäla lyxklockor. ”Man har lyckats plocka åt sig klockor som är värda uppåt 200.000 kronor”, säger Peter Enell, vid Citypolisen i Stockholm. Foto: SVT

Ficktjuvarnas nya mål: Dyra lyxklockor

Publicerad

I dessa dagar av julstress och trängsel går polisen ut med en ficktjuvsvarning till stockholmare och turister. Det är inte längre bara plånböcker, mobiler och smycken som ficktjuvarna vill åt – en ny trend är att stjäla dyra klockor.

Ficktjuvarna agerar ofta på platser där det är mycket folk, som i kollektivtrafiken och i stressen och trängslen bland turister och stockholmare i julhandeln.

– Tidigare har vi haft ett par sådana här stölder under ett år. Nu, sedan i juli, har vi haft 70-talet stölder, säger Peter Enell, Citypolisen i Stockholm.

Värda 180.000 kronor

Tidigare har ficktjuvarna främst inriktat sig på plånböcker, mobiler och smycken. Men nu pågår alltså en våg av klockstölder.

– Man har lyckats plocka åt sig klockor som är värda uppåt 200.000 kronor. Totalt i år är klockstölderna uppe i cirka tre miljoner kronor, säger Peter Enell.

Polisen jobbar ofta riktat, till exempel med spaning, mot platser där stölder begåtts. Men en ficktjuv kan länsa folk på tillhörigheter, utan att nån märker det.

– Vissa helger kan vi ta mellan tre och tio gärningsmän.

Hittills i år har närmare 11.000 fickstölder begåtts enbart i centrala Stockholm. Ofta är det internationella ligor som ligger bakom stölderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer