Varje aktör ska kontrollera personerna som anställs Foto: TT

Krismöte efter säkerhetsmiss på Arlanda: ”Vi har utmaningar”

Uppdaterad
Publicerad

Stickprovskontroller på Arlanda flygplats visade att två utländska medborgare arbetade på flygplatsen utan arbets- och uppehållstillstånd. Under fredagen har Swedavia haft möte med Transportstyrelsen och Polisen för att reda ut hur det kunde hända.
– Vi har utmaningar i och med att vår flygplats har 600 aktörer, säger Anna Svedberg, säkerhetschef på Arlanda flygplats, Swedavia.

Det handlar om en rysk medborgare med turistvisum som upptäcktes förra fredagen när han arbetade som flygplansmekaniker. Några dagar tidigare avslöjades en man från Sydamerika som arbetade på en restaurang, trots att han är efterlyst på grund av utvisningsbeslut.

Under fredagen kallades Swedavia, Transportstyrelsen och Polisen till ett gemensamt möte för att diskutera uppgifterna.

– Vi har konstaterat att vi har utmaningar i och med att vår flygplats har cirka 600 aktörer och 20 000 som arbetar här. Vi har diskuterat vad vi kan göra tillsammans, men också vad var och en för sig kan göra utifrån våra respektive ansvarsområden, säger Anna Svedberg, säkerhetschef på Arlanda flygplats, som drivs av Swedavia.

Arbetsgivaren ska kontrollera de anställda

Svedberg lämnar inga detaljer kring mötet, men uppger att man har haft konstruktiva och bra samtal.

Kan du säga att ni har kommit fram till några konkreta förändringar, även om ni inte kan gå ut med vilka det skulle vara i nuläget?

– Vi har ett antal som vi jobbar med utifrån våra respektive delar, men vi kommer givetvis träffas igen för att samtala.

Varje anställd ska genomgå en säkerhetskontroll och en registerkontroll för att få arbeta på flygplatsen, ansvaret att den genomförs ligger hos arbetsgivaren.

– Det är en viktigt uppgift. Från Swedavias sida så jobbar vi kontinuerligt med kontroller och revisioner av de här aktörerna för att säkerställa att de lever upp till regelverk.

Kan det finnas fler anställda på Arlanda flygplats som saknar arbets- eller uppehållstillstånd?

– Det kan jag inte kommentera just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer