Det ska tydligt framgå att man bara kan lista sig på en vårdcentral och att man inte behöver lista sig på en ny vårdcentral för att få vård, enligt Region Stockholms förtydligande riktlinjer. Foto: SVT

Efter kritiken – tydligare regler för listningar på vårdcentraler

Publicerad

Efter kritik mot att personer listats på nya vårdcentraler utan att ha förstått det, så ska samtliga vårdgivare nu förtydliga vad som gäller i samband med nya listningar. Det skriver Region Stockholm i ett dokument där man tar upp en rad saker som vårdgivarna måste informera patienterna om.

– Det gör vi för att det ska vara säkerställt att patienten fattar ett informerat beslut och gör ett aktivt val när den väljer vårdcentral, säger Christoffer Bernsköld, enhetschef på Region Stockholm.

Den senaste tiden har det kommit kritik från patienter och vårdcentraler i Stockholm när det gäller digitala vårdappar. Kritiken går ut på att patienter som använt apparna inte har förstått att de i samband med detta valt att lista sig vid vårdgivarnas fysiska vårdcentraler.

Nu går Region Stockholm ut med förtydligande kring vad som gäller kring att patienter listar sig på en ny vårdcentral.

– Eftersom det varit ett stort antal omlistningar och många uppfattade att det var otydligt vad man gjorde för val så tycker vi att det är viktigt att vi och vårdgivarna förtydligar informationen, säger Christoffer Bernsköld.

Listning inget krav för att få vård

Region Stockholm betonar bland annat att det måste framgå att man bara kan vara listad på en vårdcentral, och att det inte får uppfattas som att listning är ett krav för att få vård av den vårdgivare patienten söker vård hos.

Vårdgivaren måste också säkerställa att patienten har tagit del av all behövlig information, till exempel genom att patienten kryssar i en ruta, eller liknande.

Detta ska framgå tydligt från vårdgivaren

  • Att man bara kan vara listad på en vårdcentral samtidigt
  • Att den tidigare listningen tas bort om man listar om sig
  • Om man ångrar sig kan man lista om sig, men inte till vårdcentraler som har full lista
  • Om man står i kö för att bli listad på en annan vårdcentral kommer köplatsen försvinna
  • Enligt patientlagen har man rätt till vård utan att behöva vara listad, men Region Stockholm rekommenderar att man söker vård där man är listad

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.