Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Förlorar vi en stor andel patienter kommer vi behöva dra ner på personal”, säger Susanne Barenius, läkare och verksamhetschef Sjöstadsdoktorn. Foto: Frida Jareteg

Vårdcentraler i krismöte om Kry:s expansion

Uppdaterad
Publicerad

På drygt en månad har runt 13 000 patienter listat sig till Kry:s nyetablerade vårdcentraler i centrala Stockholm. Nivåer som vanligtvis kan ta flera år för en vårdcentral att bygga upp. Men när stadens mindre vårdcentraler tappar de lönsammaste patientgrupperna kan de stå inför en omfattande ekonomisk kris.

Kry:s etableringar av fysiska vårdcentraler har varit omskrivna de senaste veckorna. Företaget har kritiserats för otydlighet i appen där patienter mot sin vilja råkat lista sig och därmed lämnat en långvarig relation med tidigare vårdcentral. Många vårdcentraler har dessutom kö eller listningsstopp, vilket försvårar för patienten att komma tillbaka.

Kry har nu ändrat funktionerna i appen så att själva listningsmomentet är tydligare, men menar själva att det inte beror på den särskilda kritiken utan att de alltid förbättrar appen utifrån respons från användare.

Riskerar nedskärningar

När Kry nu har fått tillstånd för ännu en vårdcentral i Nacka, stiger oron hos de närliggande vårdcentraler. Susanne Barenius är läkare och verksamhetschef på den personalägda vårdcentralen Sjöstadsdoktorn.

– Om vi tappar 20 procent av våra patienter motsvarar det ungefär en läkartjänst och en sjukskötersketjänst, säger Susanne Barenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer