Avstängda nämndemannen: Står inte för domen

Uppdaterad
Publicerad

De två nämndemän som kritiserats efter att ha friat en man för misshandel stängs av – ett beslut som den kvinnliga nämndemannen kommer överklaga. Enligt henne skrev rådmannen en helt annan dom än den de kommit fram till. – Den har skrivits på ett sätt så den ska peka ut oss, säger hon till TT.

Nämndemännen stängs omedelbart av från sina tjänster. I samband med mötet med lagmannen valde en av nämndemännen själv att han skulle entledigas från sin tjänst.

– Hans ärende kommer att skrivas av, säger Lena Egelin, lagman vid Solna tingsrätt.

”Olämpliga att fortsätta”

Var det ett svårt beslut att fatta?

– Ja, man måste vara försiktig när man stänger av självständiga domare. En domstolschef kan inte bestämma hur en domare ska döma. Därför är det vanskligt att stänga av. Men jag tycker att det finns saker i domen som visar att de är olämpliga att fortsätta, säger Lena Egelin.

Hon fortsätter:

– Det pågår en diskussion om vad som har sagts och gjort. När det gäller överläggning till dom och vad som har sagts där, är det den starkaste sekretess vi har. Jag kan aldrig ifrågasätta vem som har sagt vad. Min uppfattning är att lita på vad juristdomarna har skrivit i domen.

Kommer överklaga

Den kvinnliga nämndemannen kommer att överklaga Solna tingsrätts beslut att stänga av henne. Enligt henne skrev rådmannen en helt annan dom än den de kommit fram till.

– Den har skrivits på ett sätt så den ska peka ut oss, som ett personligt påhopp. Även om vi skulle ha sagt sådana saker så skriver man inte ett domskäl på det sättet, säger hon till TT.

Hon menar att hon belagts med munkavle vad gäller själva domen och därför inte kunnat försvara sig. Hon misstänker att det finns en dold agenda bakom skrivelsen.

– Under två veckor fanns det en dom. Först när den skrevs ner och blev offentlig blev det en stor skandal. Och det är en skandaldom, men jag står inte för den, för jag såg den inte och fick inte skriva under den, säger hon till TT.

Rådmannen: ”Avvisar bestämt”

Men uppgifterna tillbakavisas av rådmannen Lena Klintefall som skrivit domen.

– Jag avvisar bestämt att jag har någon dold agenda eller liknande. Jag har skrivit ner det som jag uppfattade att de anförde som grund för sina slutsatser, säger hon till TT.

Klintefall avvisar också att hon skulle ha skrivit om domen utan nämndemännens kännedom, skriver TT.

– Nej, så går det inte till.

De två nämndemännen har nu tre veckor på sig att komma in med eventuella yttranden i frågan. Efter det fattas ett slutgiltigt beslut i frågan om ett entledigande från uppdraget som nämndeman vid Solna tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Mer i ämnet