Efter allvarliga brister i arbetsmiljön stoppades tunnelbygget vid Lovön. Foto: SVT

Efter kritiserat tunnelbygge – fler räddningskammare

Uppdaterad
Publicerad

Problem med utrymningslarm, belamrade utrymningsvägar och ingen kontroll på hur många som arbetar under jord. Arbetsmiljöverket såg allvarliga brister på arbetet med tunnelbygget under Lovön och hotade med miljonvite. Nu anser Trafikverket att bristerna är åtgärdade och att tunnelbygget kan fortsätta.

Tunnelbygget under Lovön är en del av Förbifart Stockholm och redan i somras fick tunnelbygget hård kritik från Arbetsmiljöverket. Sedan kom liknande kritik om säkerhetsbrister i tunnlarna vid Lunda och Johannelund.

Förbättrad skyltning

Nu har Trafikverket bland annat skaffat fler räddningskammare, förbättrat skyltning, belysning och avspärrningar och enligt Förbifartens projektledare Johan Brantmark kan tunnelarbetet fortsätta utan avbrott eftersom man uppfyllt Arbetsmiljöverkets krav.

Förbifart Stockholm

Tunnelbygget under Lovön beräknas att pågå under fem år och totalt ska nästan sju kilometer tunnel byggas under ön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet