Gymnasieeleven Osama Khalifa tycker att antidrogkursen var mycket bra. Foto: SVT/ Martin Åkerblom

Efter lektionen – Osama vill sluta röka

Uppdaterad
Publicerad

Läkarstudenter från Karolinska institutet undervisar nyanlända om drogers effekt på kroppen. SVT var med på en lektion på Tensta gymnasium.

På Tensta gymnasium är läkarstudenterna Jennifer Ström och Ellinor Lord i full färd med lektionen. Eleverna lyssnar uppmärksamt i ett fullsatt klassrum. Efteråt hörs småprat och uppskattande kommentarer.

– Vi lärde oss många saker som vi inte visste innan. Om vad som händer när man tar de här sakerna, säger gymnasieeleven Hader Mohammed.

Arbetar förebyggande

I flera år har studenter från Karolinska institutets läkarprogram undervisat i grund- och gymnasieskolor om hur alkohol, narkotika och tobak påverkar kroppen. Bakom initiativet står insamlingsstiftelsen Choice, som arbetar förebyggande mot droger. Sedan förra året står nyanlända i fokus.

– Nyanlända elever, som kommer till Sverige, har en ökad risk för att drabbas av psykisk ohälsa. Vi vet också att kunskapen kan vara lite lägre när det gäller ANT-frågor (alkohol, narkotika och tobak) och därför gör vi de här satsningarna, säger Robert Åkesson som är vd för Choice.

Robert Åkesson förklarar vidare att det runt Järvafältet sedan tidigare finns en del problem när det gäller just narkotikaanvändning.

– Jag och mina kollegor har följt nyheterna om att ensamkommande är en utsatt grupp för heroinanvändning, säger Robert Åkesson.

Det är efter SVT:s rapportering som stiftelsen Choice har startat upp ett nytt projekt för att motverka drogmissbruk hos nyanlända unga genom att förklara effekterna av droganvändning. Och läkarstudenterna, som håller i själva undervisningen, tycker att det är viktigt att de är på plats och ökar kunskapen om droger. Samtidigt lär de sig själva en hel del.

 – Jag ser det som en fantastisk möjlighet att utveckla min egen pedagogik, få mer kontakt med samhället och jag lär mig massor, säger Jennifer Ström, läkarstudent vid Karolinska institutet.

Missförstånd kring vanliga droger

Läkarstudenterna tycker att det är stor skillnad på att undervisa infödda svenskar och nyanlända. Bland nyanlända varierar kunskapen kring kroppen och drogers effekt. Ett av de största missförstånden är att vanliga droger inte är farliga.

– Bra för att det finns många personer som röker och dricker så tror många att det inte är farligt. Men på många sätt är dessa de värsta drogerna just för att de är så vanliga, säger Ellinor Lord, läkarstudent vid Karolinska institutet.

På vilket kommer den här lektionen att påverka dig?

– Jag röker. Men efter den här informationen kommer jag att sluta röka. Jag har försökt jättemånga gånger tidigare, men jag ska försöka sluta igen, säger gymnasieeleven Osama Khalifa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.