AIK:s Stefan Ishizaki och Nils-Eric Johansson applåderar supportrarna som kommit till lördagens träning inför Djurgårdsderbyt. Foto: TT

Efter matchfixningen – ”mycket handlar om tillit”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre dagars matchfixningskaos jobbar AIK för att ladda om, och skifta fokus till det allsvenska derbyt mot Djurgården på måndag.

– Det har så klart varit turbulent. Det här är inte något man vill ska finnas inom fotbollen, säger mittfältaren Stefan Ishizaki.

Nyheten slog ned som en bomb i torsdags: En spelare i AIK har slagit larm om att han erbjudits pengar för att påverka resultatet mot IFK Göteborg och den allsvenska stormatchen skjuts därför på framtiden.

– Först så var det väl lite besvikelse, för jag ville väldigt gärna spela matchen i torsdag. Det kändes som om vi var på g. Det var den första känslan, det kanske var lite egoistiskt, men sedan blev man förbannad liksom. Man vill inte att sådant här ska förekomma. Det var väl den känslan det skiftade till, säger mittfältaren Stefan Ishizaki.

Matchfixning

Supportrar på träningen

Lördagens träning på klubbens anläggning i Karlberg i Stockholm genomfördes framför närmare 400 supportrar som kommit för att iaktta och stötta sitt lag.

När träningen var klar gick laget av till applåder från åskådarna.

– Vi hade inte räknat med att det skulle komma så mycket folk. Det är klart att det blir en påminnelse om att det inte är helt som vanligt, säger sportchefen Björn Wesström.

”Mycket handlar om tillit”

Han och klubben har, minst sagt haft fullt upp sedan larmet om misstänkt matchfixning i matchen mot IFK Göteborg, som skulle ha spelats i torsdags.

En stor del av arbetet har handlat om att samtala, för att få gruppen att kunna prestera framöver.

– Mycket handlar om tillit. Hur ska vi se på varandra? På tidigare matcher och de som kommer.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Fakta: Detta vet vi om matchfixningsförsöket

+ Tisdag den 16 maj

En AIK-spelare uppvaktas av en misstänkt så kallad matchfixare som erbjuder honom en stor summa pengar. Med förtäckta hot kräver fixaren i gengäld att spelaren ska underprestera i torsdagens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg.

+ Onsdag den 17 maj

AIK får information om det inträffade. Klubben kontaktar Svenska fotbollförbundet (SvFF) och polis. Parterna träffas på AIK:s träningsanläggning Karlberg för överläggningar. SvFF beslutar att skjuta upp matchen.

+ Torsdag den 18 maj

Klockan 10.15: SvFF skickar ut ett pressmeddelande om att matchen skjuts upp på grund av matchfixningsförsök.

Klockan 11.15: SvFF, polisen, föreningen Svensk elitfotboll och AIK håller presskonferens. SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand kallar matchfixningsförsöket för ”en allvarlig attack mot svensk fotboll”.

Klockan 12.00: IFK Göteborg håller presskonferens. Sportchefen Mats Gren hävdar att flera spelare i AIK ska ha kontaktats av matchfixare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet