Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar psykologen Pernilla Bergman hur du påverkas av att konsumera material på traumatiska händelser. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Efter olyckan på Gröna Lund – flera har ringt 1177 för stöd

Uppdaterad
Publicerad

Efter olyckan på Gröna Lund där nio personer skadades och en avled, har Region Stockholm infört ett extra knappval via 1177 där man kan vända sig till för att få hjälp.

– Det är många som har hört av sig under dagen och vi förväntar oss flera samtal framöver, säger Pernilla Bergman, leg. psykolog vid Region Stockholm.

På olika sociala medier sprids det flera klipp och bilder om olyckan men också vad som hände strax efter urspårningen på Jetline på Gröna Lund. I kommentarerna skriver flera personer hur händelsen har påverkat dem.

”Jag såg en person ramla ut och det spelas upp i huvudet flera gånger liksom, alla som såg är/kommer vara traumatiserade”, kommenterar en person på Tiktok.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

I klippet ovan kan du höra psykologen berätta hur du påverkas av att konsumera material på traumatiska händelser.

”Enstaka samtal”

Vanligtvis brukar barn och unga höra av sig till olika hjälporganisationer som Rädda barnen och Barnens Rätt I Samhället (BRIS) efter extraordinära händelser. Något som Region Stockholm berättar hände efter terrordådet på Drottninggatan.

– Det är något enstaka samtal efter händelsen på Gröna Lund men inte ovanligt många, säger Maja Dahl, pressekreterare på BRIS.

Som förälder kan det finnas tecken man kan vara uppmärksam på när det kommer till barn som varit med om en hemsk händelse.

– Barn kan reagera på olika sätt. I det omedelbara kan en del reagera starkt medan för andra kan det komma senare och det är vanligt. Några tecken kan vara att barnets fungerande blir annorlunda på sikt till exempel att barnet inte umgås med kompisar, har mardrömmar eller reagerar starkt på olika saker, säger Pernilla Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet