Ett nytt konstverk har börjat ta form på gavelväggen på Kronobergsgatan. Foto: TT/SVT

Efter penismålningen – ny fasadkonst pryder husväggen

Uppdaterad
Publicerad

I april hamnade en gavelvägg på Kronobergsgatan på Kungsholmen i fokus. Uppmärksamheten kom sig av att en målning av en blå jättepenis prydde väggen. Men nu är penisen, nästan, ett minne blott och ett nytt konstverk pryder väggen.

När konstnären Carolina Falkholts väggmålning av en blå jättepenis avtäcktes i april var tanken att konstverket skulle vara kvar under ett halvår. Men efter klagomål från grannar fick den blå penisen bara vara till allmän beskådan i en vecka innan den målades över.

Nu, snart ett halvår senare, pryds väggen av ett nytt konstverk skapat av Kollektivet Livet. Verket är skapat av 24 konstnärer och går under namnet Sthlm 5 pointz.

– Det är en samling av så kallade throw-ups som är en etablerad form inom graffitikonsten. Lite som när man gör en signatur eller en tag, säger Jon Allesson, affärsutvecklingsansvarig för stadsinovasion på Atrium Ljungberg som äger fastigheten.

”Ska vara uttrycksfrihet på väggen”

Vid 20-tiden på söndagskvällen väntas det nya konstverket vara helt färdigt. Tanken är att det ska pryda väggen i ett halvår och inte i en vecka som blev fallet med Carolina Falkholts konstverk.

– Förra gången det blev tydligt att man såg på konst olika. Det blev en kompromiss där vi lät verket sitta uppe i en vecka så att de som ville åka dit och titta på det skulle hinna göra det men vi ville samtidigt vara lyhörda mot grannarna i området, säger Jon Allesson.

Hur tror du att allmänheten kommer att reagera på det nya verket?

– Det vet inte jag. Det är en väldigt viktig poäng att vi beställer inga verk, vi försöker inte styra vad konstnärerna gör utan det ska vara uttrycksfrihet på väggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.